Blog

RATOHE ÉVADNYITÓ HORGÁSZKUPA 2017

RATOHE ÉVADNYITÓ HORGÁSZKUPA 2017

Általános 2024.03.29 | 07:14 1835 Megtekintés  0 Hozzászólás 
Amikor az egyesület irányítását átvettem határozott elveim és elhatározásaim voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba szeretném továbbvinni többek közt a közösségi életvitelt! Ebben barátaim, vezetőtársaim is egyetértettek! Mindannyian úgy gondoltuk, úgy gondoljuk, hogy fontosak a hagyományok, a megbízhatóság, a változatosság mellett az a kis monotonitás! Rögzüljön az emberekben, az egyesületet alkotó horgászokban, hogy évente kétszer összegyűlünk, ott a gáton! Horgászunk, versenyzünk, szélben, esőben, napsütésben! Időről időre szemügyre vesszük, hogyan fejlődnek a fiatalok, mennyit öregedtünk egy év alatt! A pecatársak örömmel, a szervezők, mi, mindig izgalommal, buzgósággal éljük meg ezt a pár napot évente. Izgulunk, mert mindannyian olyan nagyon szeretnénk megfelelni annak a több mint 400 embernek, akiknek pihenéséért részben mi is felelősek vagyunk! 1992 decembere óta azért sok minden történt, én speciel felnőttem, még más megalapította az egyesületet én elkezdtem a óvodás éveimet! 25 év munkáját visszük most tovább, s azt gondolom jól, a visszajelzések megnyugtatók. A felelősség nagy, a mögöttünk lévő kemény és odaadó munkát az elégedettségért végeztük!

2017 tavaszán, pontosan április elején egy kedvezőtlen jog helyzet alakult ki! A tározó halászati hasznosítása újra az államé, az ediggi kezelő megyei szövetség pedig igyekezetet nem kímélve tett meg mindent, hogy ezt az állapotot a lehető legrövidebbre szorítsák! 
Nekünk sem kedvezett ez, nem volt jó ez senkinek, az egyesület vezetése itt állt tervekkel, dátumokkal és nem igen tudtuk mikor tartsunk közgyűlést, hiszen azon illik konkrét tényeket a horgászok elé tenni! Nem tudtuk, hogy szervezzünk versenyt! Kitűztünk egy dátumot, mégpedig 2017.április 29-t! Bíztunk benne, hogy a hasznosítási jog bejegyzés folyamata révbe ér! Ám közben engedélyt kell kérni a hatóságtól arra, hogy a versenyen tilalmi és méretkorlátozás alá eső fajokat eltehessenek a versenyzők a mérlegelésig! Foglalási szándékot kell leadni a gátőrház területén történő vendégfogadáshoz! Ezen kívül díjak, kupák, ellátás, nevezések, pakolás innen, szállítás onnan, bevásárlás! Feladatok egész sora, amit mi már jó pár héttel a verseny előtt elkezdünk! 

2017 április 29-e az év 17. szombatjára virradt meg! Zord nap volt, a megjósolt szél persze megjött, az éjszaka és a hajnal hűvösebb volt, mint szerettük volna! Nem is kértük ide a horgászokat nagyon korán, fél 8 és 8 között érkeztek! A szokásos pár mondatos köszöntő után sorsolás, közben leszaladt egy kis tea, kávé, egy kis "bányászreggeli". A gát benépesült, balról jobbra az ifjú titánok, majd utánuk a büszke felnőttsereg, őket követték a szép korúak állandó triumvirátusa (Petránszki-Lang-Oláh), majd végül egy újonnan bevezetett kategória, a versenyzői, akik már egy másik szinten és szigorúbb szabályok szerint szeretnek horgászni, nem mellesleg a megyei bajnokságokra is kitűnő alkalom adódik ilyenkor edzeni, tesztelni a vizet! 

A verseny 5 órás, kivéve a fiataloknak, ők 4 órát versenyeznek!  Velük kapcsolatban egy probléma ütötte fel a fejét! Egyre többen vannak, ami fantasztikus, de nagyon nagy az életkori szórás, ahhoz még kevesen vannak, hogy külön tudjunk U15 és U20 kategóriákat kijelölni, viszont akik itt vannak velünk, ők 4 évestől a 15 évesig itt vannak! Úgy döntöttünk, hogy a 16 éven felüliek már a felnőttek között versenyezzenek, a 16 éven aluliak pedig mind egy bottal és úszós készséggel horgásszanak! Bízunk benne, hogy a jövőben két határozott utánpótlás kategóriát is módunkban áll majd kijelölni! A megszüntetett családi kategóriában bíztunk, ám nem vált be, nem is volt igazságos a verseny, hiszen volt aki a nagyobb ügyesebb gyermekét hozta magával, volt akinek gyermeke éppen első horgászélményeit szerezte meg akkor! Egyébként is, a gyermek versenyezzen a Vele egykorúakkal, szocializálódjon közöttük! 

Végig kitartott a szél, a verseny alatt megérkezett az MTV stábja, aki éppen a Cserehátról készülő filmjükbe szántak néhány kockát a tóról és az éppen folyó versenysportról! A háttérben folyik a munka, a mérlegelők és a pályabírók kitartva a szélben a rendet és a biztonságot felügyelik! Meredek a rézsű, nem nehéz becsúszni, volt is rá példa. Természetesen a gyerekeket csak szülő felügyeletében engedjük versenyezni!

A versenyen végül 44 fő vett részt, megdöntve a tavalyi 40 főt. Legtöbb halat Kéri Dominik fogta, a 13 kg-nak még híja volt, de új pályarekordnak elég! Ügyes a fiú, nem hiába Tímár nevezetű a mentor! Egyébként sokan csak azért váltottak tagságot az egyesületben, hogy a versenyeken indulhassanak! A rekordok sora ott ér végett, hogy 14 gyerkőci versengett egymással.....szerintem amikor mi voltunk gyerekek, akkor sem ültünk ennyien együtt! A cél ennek a létszámnak a növelése! Persze  nem a nagy számok bolondja vagyok, nem az a célom, hogy egy nap 1000 fiatal horgásszon egy parton, aztán másnap már kit érdekel mit csinál. NEM! A cél az hogy minél többen legyenek, minél többen ízleljék meg a horgászat és a természethez  a vízhez való közelség ízét! Mi pedig fenntartható rendszert biztosítsunk a fejlődésükhöz!

Tavasz ide, szél oda, felcsapódó hideg hullámok a nadrágszáron, összesen 110 kg halat fogott a majd ötven versenyző! És mondhatjuk, hogy gyenge volt a pálya. A szél folyamatos kellemetlen erózióját a meleg ebéd enyhítette, majd ahogy annak lennie kell, érkeztek a eredmények!
A helyezések és a mérlegelési jegyzőkönyv megtalálható weboldalunk menüjében:

EGYESÜLET >> DOKUMENTUMOK >> VERSENYEREDMÉNYEK

A versenyről készült képeket Facebook oldalunkon, egy szűkebb válogatását pedig itt az ratohe.hu Galériájában is megtaláljátok!

Szervezők:

Vendéglátás: Oláh Csaba, Vaskóné Mázik Anita, Balák Lilla, Ágos Noémi, Kádas Réka
Mérlegelés: Gyöngyösi Ádám, Tóth György, Korpás Attila, Vaskó Erik Dávid
Logisztika: Lipták László
Beszerzés: Tyukodi Dénes, Vaskó Gergely
Ügyirat, fotó, pályafelelős: Pálinkás Róbert
Szervezés, díjak: Vaskó Gergely
Pénzügyek, nevezés: Sípos Józsefné