Hírek

A Rakaca víztározó turisztikai fejlesztése

Általános 2012.01.06  16:36 2647 Megtekintés

A projekt célja:

Magyarország egyik legnagyobb mesterséges víztározójának komplex ökológiai és turisztikai fejlesztése, amely népszerű idegenforgalmi célponttá teheti a tavat.

A projekt háttere:

A Rakacai-víztározó az Észak-magyarországi régió egyetlen jelentős, Miskolctól északra elterülő tava, jelenlegi állapotában azonban csak korlátozott mértékben alkalmas turizmusra és a szabadidő eltöltésére. Pedig a tó és kistérségének adottságai változatos, több lábon álló turisztikai kínálat kialakítására adnak lehetőséget, de a jelenlegi turisztikai termékkínálat hiányosságai (pl. a szállás- és vendéglátóhelyek hiánya, a turisztikai marketing erőtlensége stb.) ez idáig nem tette lehetővé a térség adottságaiban rejlő lehetőségek kiaknázását.

A kistérség legnagyobb előnye éppen viszonylagos elmaradottsága: a II. világháború utáni iparfejlesztésből a térség kimaradt, így a természeti környezet gyakorlatilag sértetlen maradt. A tó környékére a térség vállalatai és számos magánember pihenőházakat épített, de a programkínálat és az infrastruktúra szegényes volt, ami szintén jótékonyan hatott a természeti értékek megóvására. Az utóbbi időben viszont a szolgáltatások szegénysége és az eliszaposodás miatt a tó jelentősen veszített népszerűségéből, így olcsó ingatlanok nagy számban vásárolhatók. A fejlesztési elképzelések háttereként rendelkezésre áll egy 2009-ben készült megvalósíthatósági tanulmány, valamint célszerű együttműködni a magyar-szlovák közös kistérségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezettel, amelynek megalakulása 2011-ben zajlik.

A kistérség turisztikai attrakciói:

A kistérségben a 14 fokozottan védett barlangrendszerrel együtt 400 kisebb-nagyobb barlang található. Közöttük a leghíresebb Európa második leghosszabb cseppkőbarlangja, a Baradla-Domica barlangrendszer. A környék kedvelt lovas- és vadászturisztikai célpont. A 20 kilométerre Edelényben található L’Huillier-Coburg-kastély Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, amelynek rekonstrukciója 2012-re valósul meg. A kistérség falvai bővelkednek középkori, a XI-XIII. századból származó műemlékekben, amelyek országos szinten is kiemelt értéket képviselnek. A XVII-XIX. század barokk és klasszicista építészeti stílusát több kastély, kúria és számos templom őrzi.

A projekt tartalma:

A fejlesztési elképzeléseknek gyakrolatilag csak a környezetvédelmi előírások betartása és a piaci igények szabnak a határt, a befektetők fantáziája szabadon szárnyalhat. Ugyanakkor az előzetes piac- és helyszínfelmérő tanulmányok alapján a fejlesztés javasolt irányai a következők:

                A tó infrastruktúrájának komplex fejlesztése szükséges, különböző elemek: strandok, szállodák, kempingek, éttermek, horgász- és víziturizmus (kikötő, csónakház) kiépítésével.

                A tó ökológiai rehabilitációja, az eliszaposodás felszámolása, a víztározó ökológiai egyensúlyának és fenntarthatóságának biztosításával.

                A mikrotérség ismertségének javítása komplex desztináció marketing stratégia lebonyolításával.

A projekt hozadéka:

A tó a megyében élők kedvelt üdülőterületévé, valamint a horgászok és a vízisportok kedvelőinek paradicsomává válhat az Észak-magyarországi és a Kelet-szlovákiai térségben.

A projekt költségvetése:

A környezeti rehabilitáció (iszapmentesítés) becsült költsége 150 millió Ft. A turisztikai infrastruktúra kiépítése a tervezett létesítmények mennyiségétől és minőségétől függ, de minimálisan 500 millió Ft.

Állami és EU-s források igénybe vehetők


forrás link : BAZmegye


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu