Hírek

Szemétszedés 2012 - TESZEDD! Rakaca-Víztározó

Beszámolók 2013.01.26  14:36 2018 Megtekintés
A programban való regisztráció után, nagy izgalommal vártuk június 2-át. A weboldalunkon, valamint a közösségi portálon egyaránt nagy erővel folyt a toborzás. Örültünk, hiszen elég sokan az ügy mellé álltak. A környező települések polgárai mellett az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai is jelentkeztek. A Természetvédelmi Őrszolgálat egyik szolgálati járművével segítette a nehezen megközelíthető partszakaszt megtisztítását. 
A gyülekezést a víztározó gátjához szerveztük. A szemétszedést adminisztrálni kellett, így a gyülekezők jelenléti ívet írtak alá. Majd mindenki megkapta a védőkesztyűjét, és a zsákokat.
 
 
Mindenkit regisztráltunk. Ezután felosztottuk a partvonalat és minden részre csoportosítottunk szedőket. Így létrejött egy a gát tövétől a Várhegyig tartót terület, egy a főút melletti terület, a földgáti szakasz, valamint a vörös-parttól a Várhegyig tartó partszakasz. 
 
 
 
 
 
 
A fent látható térképen, jól elkülönítettem és megjelöltem a különböző területeket. Természetesen a nagyobb területek több embert kívántak meg, de arra is figyelnünk kellett, melyek a azok a gyakran látogatott területek, ahol több a hulladék. A szedés délelőtt 10:00 magasságában elkezdődött. 

Nézzük hát hogyan folyt a szedés a különböző területeken. A gáti csoport gyorsan haladt. A megszedett zsákokat motorcsónak gyűjtötte össze és juttatta el a konténerekhez. Ebben a tározó halőrei Keresztesi Béla és Vaszilkó Sándor segédkezett.
 
 
 
 
 
 
 
Fontos volt, hogy olyan területre szállítsuk a zsákokat, amelyet az elszállítók könnyen megtudnak, majd közelíteni. Így a parti konténerek mellé gyűjtöttük a zsákokat, hiszen azokhoz jó minőségű földút vezetett. Ugyan a TESZEDD csak a kommunális hulladékok gyűjtéséről szólt, nem hagytunk szemetet a parton. Idő haladtával, a szél felerősödött, így nehezítette halőreink munkáját a vízen.
 
 
Mindenhol jól haladtak a munkálatok. Folyamatosan kapcsolatban voltunk a többiekkel. Így ha elfogyott a zsák, máris pótoltuk. Én Keresztesi Péterrel a Keleti-nádas területet terepjáróval közelítettük meg, s gyűjtöttük a szemetet, amit szintén a járőrautóval szállítottunk el.
 
 
Alapos munkát végeztünk, még a nehezen megközelíthető területekkel is megküzdöttünk. Sokszor másztunk be sűrű bozótosba, iszapos nádasba. 
Végül néhány számadat a szedésről. Több mint 30 résztvevő, majd 10 km partvonalon, több mint 75 zsák hulladékot gyűjtött össze, partról, vízről és bozótosból, nádasból. A Team Rakaca ezúton köszöni mindenkinek a segítséget. A környező községek lakóinak, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak, a Természetvédelmi Őrszolgálatnak a segítséget. Köszönjük a TESZEDD! országos programnak a lehetőséget. 2013-ban sem lesz ez másként. De amellett hogy tisztábba tesszük a vízpartot, jó pár más akciót szervezünk majd, amiről hamarosan tájékoztatót fogunk kiadni. Addig is tartsanak velünk!
Ne feledjék: Team Rakaca-csapat egy víztározóért! Ennek a csapatnak mindeki tagja lehet, aki osztja nézeteinket!
 
A szedésről készült további képeket megtekinthetik a Team Rakaca Facebook oldalán.
 
 

Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu