Hírek

HAMAROSAN KÁRTYA VÁLTHATJA FEL JELENLEGI HORGÁSZ OKMÁNYAINKAT

HAMAROSAN KÁRTYA VÁLTHATJA FEL JELENLEGI HORGÁSZ OKMÁNYAINKAT

Általános 2015.12.29  18:20 1763 Megtekintés

2016-tól megszűnik a kereskedelmi célú halászat Magyarország természetes vizein. Korábban a természetes vizek vegyes hasznosításban voltak, a halászati szövetkezetek és horgászszervezetek gyakorolták a halgazdálkodási jogokat. A törvény a horgászati célú hasznosítást preferálja jövő évtől, és ezzel véget vetnek egy régi vitának. Az új szabályozás lehetőség szerint a horgászszervezetek kezébe adja ezeknek a vizeknek halgazdálkodási jogát.

Január elsejétől forgalomba kerül az egységes állami horgászati okmány, amely az eddigi magyar-, angol- és német nyelvű állami horgászjegyeket, az érvényesítő bélyegeket, az állami és számos helyen a speciális vízterületi fogási naplókat váltja ki. Az eddigi öt-hat okmány, nyomtatvány eggyé válik, felgyorsítva az ügyintézést is. Az egyesített állami horgászjegyet és fogási naplót már kizárólag a Mohosz adhatja ki.

2016-ban a szövetség szeretne áttérni a kártyaalapú horgászengedélyek kiadására, amelyet megvásárolni, illetve a fogási eredménynaplót kitölteni is mobiltelefonos alkalmazás segítségével lehet majd – mondta Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke.     

Az elnök arról is beszámolt, hogy a halfogáshoz szükséges horgászfelszerelések megvásárlása néhány tízezer forintos kiadást jelent, az éves állami horgászjegy pedig 2200 forintba kerül, de ez magában még nem jogosít fel horgászatra. Ehhez az adott vízterületen napi-, hetijegy vagy éves területi engedély váltása, valamint helyi horgászegyesületi tagság is szükséges.

Ugyanakkor 2014 májusától turista állami horgászjeggyel is lehet Magyarországon horgászni. Október elejéig több mint 17 ezren regisztráltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tuhir-rendszerébe.  Az okmány a kiváltás időpontjától számítva 90 napig érvényes, és egy bottal történő horgászatra jogosít, mind a magyar, mind a tagállami és külföldi állampolgárok igénybe vehetik.

forrás: MTI
 

 


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu