Hírek

HORGÁSZREND VÁLTOZÁS ÁPRILIS 01-től

HORGÁSZREND VÁLTOZÁS ÁPRILIS 01-től

Általános 2017.04.18  08:15 1096 Megtekintés

 

1. Miért került "lezárásra" a tó, miért alakult ki a jelen helyzet, meddig tart, ki a felelős?

A Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetsége 15 évre kapta meg a halgazdálkodási jogot. Ez a jog 2017. március 31-én jár le. Szövetségünk 2017. januárban kezdeményezte, hogy a halgazdálkodási jogot további 15 évre is Szövetségünk kapja meg.

A vizekről szóló szerződések nem közvetlenül a Földművelésügyi Minisztériummal kerülnek megkötésre, hanem a Minisztérium víz kijelölési jogát a (törvény alapján) a MOHOSZ-nak adja át. A MOHOSZ pedig a Szövetséggel  köti meg a 15 évre szóló szerződést.

Az állami szervek működési mechanizmusa szigorú szabályok szerint történik, arra Szövetségünknek közvetlen hatása nincs. Ennek ellenére Szövetségünk szóban és írásban is jelezte mind a Minisztériumnak mind a MOHOSZ-nak, hogy szerződés hiányában óriási felháborodás lesz a horgászok körében, ha korlátozni kell a horgászok jogait.

Mind két szervezettől ígéretet kaptunk, hogy a szerződést kiemelten kezelik és a legrövidebb időn belül alá fogjuk írni.

 

2. Miért nem lehet elvinni a halat?

2017. április 1. napjától – a szerződés aláírásáig - a víznek nincs halgazdálkodásra kijelölt szervezete. Ebben az esetben a Halászatról szóló törvény az alábbiak szerint rendelkezik:

  • az horgászhat akinek érvényes állami horgászjegye van,
  • de a kifogott őshonos halakat vissza kell engednie, az nem vihető el,
  • csak a nem őshonos halak (kárász, törpeharcsa, amúr, busa..) vihetők el. 

 

3. Ha nem vihetek el halat, kérhetem vissza a területi horgászjegyem árát?

Egy ilyen helyzet szerződés kötések módosulása esetén fordulhat elő, tehát 15 évenként. Én megértem, hogy a horgász horgászni akar, türelmetlen, de kérem megértésüket egy ilyen helyzet nem évente fordul elő.

Ha érveim ellenére valaki elveszítette bizalmát annak vissza fogjuk fizetni a horgászengedély árát.

 

4. Miért kezdték el forgalmazni év elején a horgászjegyeket?

A Szövetség abból indult ki, hogy a szerződések határidőre aláírásra kerülnek. Ha nem adunk éves jegyeket akkor csak napijegyet tudtunk volna kiadni és éves jegyet csak akkor, ha a szerződések aláírásra kerülnek. A második variáció esetén a horgászok anyagilag sokkal rosszabbul járhattak volna.

 

5. Honnan fognak a horgászok értesülni a horgászrend változásról?

A horgászrend változásról a következő fórumokon tájékoztatjuk horgászainkat:

  • A Szövetség web lapja
  • facebook oldala
  • hírdetmények a tó körül (15 helyen)
  • szóban a halőreinktől
  • telefonon vagy személyesen a Szövetség Miskolci irodájában

 

6. Aki nem értesül erről és halat rak el, azt megbüntetik?

Amennyiben ellenőrzés során valakinél őshonos halat találunk őt kötelezni fogjuk arra, hogy a halat engedje vissza. Ha az bizonyítható, hogy a horgász tudott a tilalomról és ennek ellenére elviszi a halat büntetésre számíthat. Az ellenőrzést nem csak ellenőreink, hanem hatóság is végezni fogja. Szövetségünk ellenőreinek legfontosabb feladata a tájékoztatás és halak védelme nem pedig feljelentés lesz. De a rosszhiszemű horgász ne számítson arra, hogy szemet hunyunk a szabálytalanság felett.

 

7. Mi a garancia arra, hogy ez egy átmeneti időszak lesz?

A garancia az, hogy a horgászokat nem lehet hosszabb távon bizonytalanságban tartani, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek akár országos szinten is.

A Szövetség részéről a garancia az, hogy mi március 31-én az év elő telepítését végezzük majd a Rakaca Víztározón.

 

8. Lesz halőrzés?

Fokozott halőrzés biztosan lesz, mert a halakat védeni kell.

 

Végezetül azt kérem Horgásztársaimtól, hogy csak egy kicsit legyenek türelemmel, mi hetek óta azon dolgozunk, hogy ez az idő a legrövidebb legyen. A horgásznak mindig igaza van, de azt kérem, hogy fogadják el, hogy mi senkinek nem akarunk rosszat, nem akarjuk a horgászatot nehezíteni. Talán a horgász is lehet megértő, ha 15 évente ilyen nemkívánatos helyzet kialakul.

 

Megértésüket és türelmüket kérem.

dr. Kovács Gy Zoltán

Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetségének
elnöke


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu