Blog

A Rakaca-völgyi víztározó állatvilága-halak,hüllők,kétéltűek

A Rakaca-völgyi víztározó állatvilága-halak,hüllők,kétéltűek

Ifi szárnycsapások 2019.10.23 | 09:18 689 Megtekintés  0 Hozzászólás 
A víztározó kedvelt horgászvíz, gyakori zsákmány itt a ponty,csuka,harcsa,fogassüllő, illetve a különböző keszegfélék (dévér,lapos keszeg,bodorka stb).

A horgászható fajok mellett számos védett halfaj is él a tározóban, illetve az azt tápláló Rakaca-patakban (kövicsík,fenékjáró küllő, vágó csík). Érdekes életmódú védett halfaj a kúrta baing mely a legkisebb magyarországi pontyféle (mindössze 8-9 cm). Alacsony ikraszámát (100-150) úgy ellensúlyozza, hogy az ivadék kikeléséig (9-12 nap) a hím őrzi azokat. Ilyenkor a fejével az ikrákat hordozó fűszálat, hínárt bökdösi, oxigéndús vizet hajtva az ikrákra.

Kétéltűek közül a leggyakoribb a tavi béka és a kis tavi béka illetve ezek természetes hibridje, a kecskebéka. Kisebb egyedszámú a vöröshasú unka, de erdei békával illetve zöld és barna varangyal is sokfelé találkozhatunk. Gőték közül gyakori a pettyes gőte.Hüllők közül a nyíltabb területeken ( így például a gáton is) gyakori a fürge gyík és a zöld gyík. Rendszeresen lehet látni vízisiklót is, lényegesen ritkább a kockás és a rézsikló. A területen nincs mérges kígyó.Ne feledje,hogy minden hazai hüllő és kétéltű védett, soha ne bántsa őket!!!