Hírek

TESZEDD 2017 Beszámoló

TESZEDD 2017 Beszámoló

Egyesület 2017.09.23  10:13 1152 Megtekintés

Idén kevesebben csatlakoztak akciónkhoz, aminek oka az időjárásra is visszavezethető! Mint szervezők reménykedtünk benne, hogy a hajnali esőzést egy derűsebb délelőtt követi! Imáink meghallgattattak, az eső valóban elállt! A 6. évre egy erős kis közösség alakult ki, akikre minden évben lehet számítani, s akik munkáját a tóparti környezet már nem nélkülözhet!


A reggeli megbeszélés és eligazítások után a meghirdetett menetben folyt a gyűjtés. Meszes Község Önkormányzat munkatársai a déli erdős part ösvényeit és a "vörös partot" járták Pálinkás Robi szigorú és alapos irányításával, az északi partrészeket mint az egyenest, 1-2 földgátakat az egyesület tagságából létrehozott kis alakulat vette kezelésbe, ott Oláh István koordinálta a szedést! A szemetet nem csak összeszedni kell, hanem a megtöltött zsákokat a part egészéről egy depóba kell összesíteni, ahonnan majd elszállításra kerül a program keretein belül! E fontos és nehéz feladat várt tározónk egyik halászati őrére Kondás Lászlóra! Fiatal szárnysegédjeivel szorgosan gyűjtötték a parton tízesével összerakott zsákokat és szállították csónakkal a kikötőbe!

Én és Attila pedig az Aggteleki Nemzeti Park támogatásának köszönhetően terepjáróval a nehezen bejárható területeket derítettük és tisztítottuk meg! 

Mindeközben a gátőrház udvarán készül az ebéd, ami most pásztortarhonya volt Vaskóné módra gazdagon:) Ez az ebéd az ami soha nem hiányozhat egy önkéntes akcióról sem, ugyanis ez a minimum, amivel tiszteletünket tehetjük és köszönetünket fejezhetjük ki aktivistáinknak! 

A vízpartot járva régi és új problémákkal szembesültünk, meghallgattunk horgászokat is. Az akció az összegyűjtött szemét mennyiségét látva eredményes volt, de korántsem sikerült minden területet felderíteni. Tavasszal, még a növényzet újbóli sarjadása előtt újra egyesületi akció keretein belül fogjuk gyűjteni a TESZEDD program alatt kimaradt szakaszokat!

Köszönjük partnereinknek az akció keretein belül nyújtott támogatást! Szeretném újfent kiemelni az ÉRV ZRt-t, amiért idén is a program rendelkezésére bocsájtotta gátőrházát! 

Szervező: Rakaca-tó Horgász Egyesület
Támogatók, partnerek: Észak-Magyarországi Regionális Vízművek Zrt., Aggteleki Nemzeti Park -Természetvédelmi Őrszolgálat, Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetsége, Meszes Községi Önkormányzat Akciócsoport. 
 

Számadatok


Részvevők száma: 30 fő
Megtöltött zsákok száma: 109 zsák
1 zsák 100l => 109*100/1000=10,9 köbméter szemét

Jövőre ugyanitt!
Az akcióról készült fotók albumát egyesület Facebook oldalán bárki megtekintheti!
A szemétszedés gyakorlati tapasztalatiról következő közgyűlésünkön részletesebben beszámolunk! 


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu