Hírek

ODÚKAT TELEPÍTETTÜNK ISMÉT

Egyesület 2015.03.20  17:12 1406 Megtekintés

Történt már jó régen, hogy a víztározó partján hatalmas öreg fűzfák adtak hűsítő árnyékot nyáron. Idővel veszélyessé váltak ezek. Kivágásuk után hiányérzetünk alakult ki. A kis Csuszka már nem szemezett reggelente a parton szétszórt napraforgóból. Eltűntek. A fa adott nekik élelmet s menedéket. Legjobban az énekük s a fákon, a lábunk alatt futkározásuk hiányzott.  Hallgasd meg az énekét >

A déli parton az elmúlt életben különböző fajta kitermeléseket végzett az erdészet. Öreg, odvas fák kerültek kivágásra, Így a potenciális költőhelyek száma csökkent. Ezt elősegítendő kezdtünk el odúkat készíteni. Na de hogyan? Nem ám fejvesztve kopácsolva. Bizony, ennek is megvan a rendje, módja. Mi tavaly s idén is kerek röpnyílású, "B" típusú odúkat telepítettünk. 

TÍPUS FAJ BELSŐ ALAPTERÜLET BELSŐ MÉLYSÉG RÖPNYÍLÁS ÁTMÉRŐ TELEPÍTÉSI MAGASSÁG
B Széncinege 12,5 x 12,5
[cm]
20-25
[cm]
3,4
[cm]
2-4
[m]
Nyaktekercs
Házi veréb
Mezei veréb
Csuszka

A táblázat minden fontos információt tartalmaz ahhoz, hogy akár Te is, Ön is saját kertjében közvetlen környezetében tegyen madaraiért. Annyival egészíteném még ki, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg kelet, dél-kelet irányba nézzenek. További odútípusok (LETÖLTÉS PDF). 

 

Alig pár óra alatt végeztünk a kirakásukkal. Tavasszal kereshetjük a nyomait annak, hogy jó munkát végeztünk e. Ezzel a mesterséges fészkelőhely készítéssel sokat segíthetünk a madárpopulációkon. A költés előrehaladtával elszaporodhatnak különféle élősködő rovarok. A kihelyezett mesterséges odvakban célszerű évente legalább egy alkalommal, a költési idő végén a felhalmozott fészekanyagot az odúból eltávolítani. Idén is még több, különböző típusú odút fogunk készíteni, s 2016 tavaszán kihelyezni. 


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu