A Rakaca-tó története

Gondolta volna,

  • hogy a Rakaca-víztározó létrehozásának idején az ország legnagyobb mesterséges tava volt?
  • hogy a tó adottságait tekintve alkalmas lenne országos vagy akár nemzetközi horgászversenyek megrendezésére is?
  • hogy közel 50-100 000 ember kommunális vízigényeit szolgálja ki?

A Rakaca-víztározó 1968-ban jött létre a Rakaca-patak völgyzárógáttal való felduzzasztásával. A borsodi iparvidék vízigényét volt hivatott kiszolgálni azáltal, hogy a Borsodsziráki partiszűrésű kutakat, a Bódva folyó egyenletes vízhozamát segíti. Mára mesterséges mivoltáról csak a 840 méter hosszú völgyzáró-gátja árulkodik.
 


Meszes és Szalonna községek között található, területe 200 Ha. Kedvező geológiai adottságokkal rendelkezik: délen a nem karsztosodó mészkő, északról és keletről az agyag nem engedte szivárgásnak a tározott víztömeget. Délpartja romantikus, hiszen az erdővel érintkezik. Élővilága változatos, gazdag, vízben és szárazon magas a biodiverzitás. Vize mindig tiszta, az elárasztott völgyben az élet utat tört magának.

A észak-borsodi régió, a Bódva-völgyének bemutatása nem lehet teljes a víztározó elhagyásával. Szerves része volt, szerves része most, s lehet a jövő generációk életének, akár több területen is: a térség turizmusának egyik pillérévé válhat. Természeti környezete, tájképe páratlan, említhetjük itt a fotózásra, filmezésre érdemes természeti képek gazdagságát. Mindemellett a vízzel, természettel kapcsolatos sportok színhelyeként is jól szolgálhat (úszás, kajak, kenu, horgászat, tájfutás, kerékpározás, stb.)


A Rakaca-víztározó igazi lelke, éltetője: az ember. A Bódva-völgy, a Cserehát aprófalvas népei és az ország sok-sok pontjáról ide pihenni érkező emberek tették élővé ezt a helyet. Amikor 1962 márciusában megtelt a meder, pár év múlva üdülők épültek, tudósok vizsgálták a tó élővilágát. Hamar az ország egyik gyöngyszemévé és országosan kedvelt üdülőhelyévé vált, amely mára több odafigyelést és ápolást igényel.

Terület: 202 ha
Átlagmélység: 3 m
Fenékviszonyok: kemény, néhol vékony iszap
Akadók: délpart, az átvpnuló egykori patak medrének partja
Növényzet: keményfa erdő, gyep, nádas
Halak: ponty, dévérkeszeg, amur, süllő, csuka, harcsa, busa, balin, kárász
Rekordok: busa - 68 kg, ponty - 19 kg, süllő - 12 kg, dévér - 5,02 kg
Telepítések: ősszel és tavasszal