Hírek

A Rakaca-víztározó Megyénk Értéke

A Rakaca-víztározó Megyénk Értéke

Rakaca-tó 2019.06.25  07:08 1135 Megtekintés 0 Hozzászólás
Örömmel tájékoztatjuk tagságunkat és horgásztársainkat arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság a magyar nemzeti értékekről és hungarikumról szóló 2012. évi XXX. törvény 1.§ (1) bekezdés i) pontja alapján megvizsgálta a "Rakacai víztározó" megyei értéktárba történő felvételére, az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. által benyújtott kérelmet, mely alapján megállapította, hogy az ÉRV ZRt. kezelésében lévő Rakaca-víztározó megfelel a magyar nemzeti érték kategóriájának.

Előzmények - Bódva-völgy Cserehát Értéktár

2015-ben megkezdődött a Bódva-völgyének és a Cserehát tájegység értékeinek gyűjtése. A helyi értéktár elképzelhetetlen lett volna a Rakaca-víztározó nélkül, így ajánlások tucatjai által - köztük egyesületünkével is - 2015.október 29-én a Rakaca-víztározó a Bódva-völgy Cserehát Értéktár részévé vált. Egyesületünknek jutott az a megtiszteltetés, hogy az erről szóló kinevező oklevelet ünnepélyes keretek közt az egyesület elnöke által átvehette. A víztározó természeti kincs, a víztározó ökológiai élőhely, horgásztó, pihenőhely s megannyi lehetősséggel bír még, amiatt tájegységünk egyértelmű értéke.

Bíztunk benne, hogy nem állt itt meg a tározó minősítési folyamata, nem is állt meg, 3 év eltelte után 2018 januárjában az ÉRV Zrt. kezdeményezte a Rakaca-víztározó megyei értéktárba való felvételét. Újra aktív összefogás indult meg a siker érdekében s a felhívásra sorra érkeztek a tározóhoz köthető szervezetek, a közeli városok és falvak önkormányzatainak ajánlásai. Laki-Lukács Boldizsár minden túlzás nélkül térségünk egyik legkiválóbb fotográfus-művésze, aki nem egy csodálatos pillanatát örökítette már meg a tónak. Boldizsár felvételei felajánlásával segítette az eljárást, mellette fantasztikus légi felvételeit ajánlotta fel az Edelény Város Önkormányzata is. Egyesületünk ajánlásában igyekezett megragadni és papírra vetni azt, hogy  tagságának a horgászoknak, azok családtagjainak így emberek ezreinek mit jelent ez a páratlan vízi világ és természeti környezet! 
 

Laki-Lukács BoldizsárLaki-Lukács Boldizsár  fantasztikus fotója

 

Kitörő örömmel adjuk látogatóink, horgásztársaink tudtára, hogy a Rakaca-víztározó már nem csak tájegységünk értéke , hanem immáron megérdemelten viselheti a  Borsod-Abaúj Zemplén Megye Értéke címet!

Változatlan formában közöljük az indítványozó Északmagyarországi Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatóját s a horgászok nevében szívből köszönjük, hogy jelen eljárás végeredményeként megyei értéktárunk egy újabb fantasztikus horgásztóval gazdagodott, így ezzel kicsit  megyei horgászkultúránk is több lett! Joggal bízhatunk abban, hogy a cím tulajdonosa nagyobb odafigyelést fog kapni a térséget érintő fejlesztések során!
 


Ismerje meg megyénk értéktárát, annak jeles tagjait! Kattintson a képre!
 

 


képek: 1. egyesületi archívum, 2.Laki-Lukács Boldizsár