Hírek

A Nagy Önkéntes Összefogás Hétvégéje 2014. szeptember 12-13-14. Képes Beszámoló az akcióról!

Beszámolók 2014.10.02  10:08 2519 Megtekintés

Eljött a nagy nap, sajnos az időjárás nem kecsegtetett semmi jóval reggeli 7 órai gyülekező szemerkélő esőben zajlott, majd megbeszélve az aznapi teendőket mindenki elindult a kijelölt partszakasz felé a munkálatok megkezdéséhez.

 

 A pénteki nap délelőtt folyamán egy traktor a fűkaszával ellátva lekaszálta a strand területét. A földgátakon ezzel párhozamosan dolgozott 2 gépi fűkasza melyek a horgászállásokat szélesítették illetve ahol kellett utat vágtak a vegetációban.

 

 

Ezen a napon a karola kastély alatti, az „egyenes” legvégén és az anyaotthon melletti út került felújításra kavicsos meddővel, így már biztonságosan megközelíthetővé váltak ezen partszakaszok gépkocsival is.

 

 

Megtisztításra kerültek a hulladéktól a partok is, az önkéntesek több mint 30 zsák hulladékot sikerül összegyűjteniük.

 

Újra járhatóvá lettek téve az erdő alatti túraösvények, a belógó gallyaktól meg lettek tisztítva így már kényelmesen körbe lehet sétálni a tározót nagy részét. A délután folyamán megérkezett a Kosdi Önkéntesek kisbusza, majd a közös ebéd elfogyasztása után megkezdődtek a strandon a munkálatok.

 

A szombati nap sem indult zökkenőmentesen köszönhetően az időjárásnak, olykor monszunszerű esővel tette próbára az önkéntesek lelkesedését. Dél felé közeledve csillapodott az eső ezzel párhuzamosan indultak meg a munkálatok! A mai nap folyamán fókuszban a strand volt, megtisztításra került az elburjánzott bokroktól, cserjéktől így visszaszolgáltatva a területet a kempingezők sátorozók részére.

 Szomorúan tapasztaltuk, hogy ezen a bokros részen rengetek szemét volt, ahogy megtisztításra került a terület úgy bukkantak fel a kisebb nagyobb szeméthalmok is. A szombati nap végén a munkálatoknak újfent az eső vetett végett, majd következett a záróeste.

Vasárnap már munkálatok nem történtek, sajnos az idő végképp keresztülhúzta a terveket az éjszaka lehullott 36 mm csapadék lehetetlenné tette a munkavégzést a tározó környékén.

Összegezve egy nagyon jó hangulatú esemény volt, ahol mindenki jelenvolt kinek a szíve ügye e vidék sorsa. A kitűzött munkálatok nagy részét sikerült elvégezni, de már a nap végén a következő évi akciónapot terveztük.

Ezen napok legyen példaértékű minden ember számára!  Ki eddig nem hitt abban, hogy lehet tenni valamit a tározó sorsának a jobbra fordításában. Az összefogás és az önkéntesség megmutatta e napokban az erejét. Álljon példaként minden olyan felelős előtt ez a nap ,hogy sokszor nem minden pénz kérdése ha tenni szeretnék valamit az életben.

 

Az Edelényi Kastélysziget jóvoltából a program önkéntesei ingyenes látogatás tehettek a megújult kastélyban, ezzel is meghálálva munkájukat és kitartásukat a rossz időben. Köszönjük a nagylelkű felajánlást Bay Juditnak, a kastélysziget vezetőjének! Kívánunk további munkájához Sok Sikert!

 

 

 

 

 

 

Köszönöm minden önkéntesnek az elvégzett munkát! Ez az összefogás ne jöhetett volna létre a Kosdi Önkéntesek csoportja, élükön Zombori Zsuzsanna ki e vidék származottja segítsége valamint Grebely Mihály áldozatkész munkásságának köszönhetően, valamint számos szponzor és felajánlás nélkül. Jövőre újra ugyanitt, vár mindenkit a Rakaca-víztározó!

Tudja ki volt 2013-ban az Év Önkéntese? Eláruljuk, Zombori Zsuzsanna, e vidék származottja, aki azonnal telefont ragadt amikor az eseményt meghirdettük. Sokat köszönhetünk Neki, ugyanis rengeteg szervezési munkát levett a vállunkról. Köszönjük Zsuzsa! A Klub Rádió Riportjából mindent megtudhat Zsuzsannáról és munkásságáról.



A stratégiai partnerek sora nem ér véget Zsuzsával. Grebely Mihály szalonnai lakos is csatlakozott hozzánk, rengeteg munkája van a napokban, hiszen a víztározó közeli önkormányzatok szervezetek megkeresését Ő vállalta. Köszönjük Misi!


További Képek a Facebook Galériákban! Geléria 1, Galéria 2.

Az ÖNKÉNTES ÖSSZEFOGÁS TÁMOGATÓI
 

Kosdi Önkéntesek, Zombori Zsuzsanna * Dolomit KFT, Porcs János * Kalcit 2006 KFT, Sonkodi Péter * Várhegy Mészkő KFT, Szegedi János * Szendrő Erdészet, Derján Béla * Meszes Község Polgármestere Rozgonyi Tibor * Horgász Egyesületek B-A-Z. megyei Szövetsége * Szalonnai Sport és Közösségfejlesztő Egyesület, Horváth Zsolt * Edelény Város Önkormányzata * Edelény Város Polgármestere Molnár Oszkár * Képes és Társa KFT. * A Bódva-Völgy Gyöngyszemei, Mészáros Csaba  * Edelényi Kastélysziget Bay Judit * Takarékszövetkezet Veresegyház és Vidéke * TESCO MISKOLCTESCO ÓZD * Baptista Szeretetszolgálat * Foton Ablak és Ajtó * Önkéntes Központ Alapítvány * Szalonna Község Önkormányzat * Bódvaszilas Református Egyház, Meleg Attila tiszteletes * Szalonna TSZ, Némedi Zoltán * Bark Csónak Magyarország * ÉRV Zrt. * Fundamenta, Mészáros Zsolt * Magyar Közút non-profit ZRt, Edelény

 


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu