Hírek

A JÉGEN TARTÓZKODÁS SZABÁLYAI

A JÉGEN TARTÓZKODÁS SZABÁLYAI

Rakaca-tó 2020.10.01  05:33 3256 Megtekintés 0 Hozzászólás
 

A BM-OKF kiadott videofelhívása!
 

 


Jégre menni szabad - feltételekkel!

Jégre menni szabad - feltételekkel! Az állóvizek felszínének fokozatos befagyásával ismét előtérbe kerül a kérdés: szabad-e a jégre menni, s ha igen, milyen feltételek mellett? A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Videocsoportjának összeállításából most megismerhetjük a legfontosabb szabályokat, ahogy megtudhatjuk azt is, mik az elsősegélyt nyújtó teendői jégbe szakadt ember mentése esetén. A témához kapcsolódó, korábban közzétett képgalériás posztunkat itt érhetik el: https://www.facebook.com/pg/bmokf.hivatalos/photos/?tab=album&album_id=1172995166087787

Közzétette: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – 2016. december 29.
 
Nem csak a horgászok vágynak ilyenkor a jégre. Szinte mindenki kilátogat kedvenc tavára tél víz idején is. Sokszor túlzott magabiztossággal merészkedünk a jégre, át sem gondolva annak veszélyeit. Nos, így válhat egy önfeledt délutáni móka tragédiává. Hogy ezt elkerüljük nézzük meg, mire kell észben tartani mielőtt jégre lépünk.

Néhány általános érvényű szempont a korcsolyázás, csúszkálás és jégen tartózkodás helyének kiválasztásához:

Befagyott állóvíz esetén

A part mentén vigyázzunk, mert a jég vékonyabb, üreges, így könnyen törik.  Tavaknál a befolyó patak torkolatánál áramlatok vékonyíthatják a jég takarót. Víz alatti forrásokra is figyeljünk mert ezek nem mindig hoznak létre jégmentes övezetet, hanem csak elvékonyítják azt. Azt persze mondanom sem kell, hogy vastag jégtakaró alatt a jég vékonyabb, mint szabadon.

Befagyott patakok, folyók esetén

Befagyott folyóvizek esetében a sodorvonalban találkozhatunk gyengén vagy egyáltalán nem fagyott részekkel, ahogy a folyókanyarok külső oldalán is.


Hó alatt nyugszik a tározó

Mindkét esetben fontos szempont

Olvadáskor a jégtakaró teherbíró képessége erősen csökken. Jégen történő haladáskor nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, az fokozza a jég beszakadásának veszélyét . Több személy esetén pihenéskor is tartsuk be a szükséges távolságot! Jégen történő haladáskor síbottal, vagy bottal állandóan ellenőrizzük az előttünk levő jég vastagságát és szilárdságát. 

A jég beszakadása esetén követendő magatartás

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, és a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető.

Teendők:

Azonnal feküdjünk laposan a jégre (nagy fekvési felület), lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal (mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen) kússzunk a part felé.  Ha a jég a fenti előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, a teendők a következők:  azonnal tárjuk szét karjainkat, és ejtsük magunkat előre, minden eszközzel gátoljuk meg,  hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe. 

 

Ha mégis a jégfelület alá kerülünk: 

Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Ha a jég hóval fedett, a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján még fel lehet ismerni, és el lehet érni, hogy a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a még beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel, folyóvíz esetén az áramlás miatt e helyet akkor sem lehet elérni, ha tudjuk, hol van, a túlélés ilyenkor igen csekély.  Próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni (lehetőleg arccal a part felé). 

Végezzünk lábainkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karjainkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljuk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni.

 A jég beszakadásának formáitól és nagyságától függően e módszer hanyatt fekve is alkalmazható.  Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. 

A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 C, vagyis már 20-30 másodperc után hideg sokk következhet be (vérkeringési zavarok, sőt a szívműködés leállása).  Mások bajba kerülése esetén a következő módon nyújthatunk segítséget: Ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került  személyt (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, mert beszakadhat alattunk  a jég). 

Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal-esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal). Vigyázat: ne húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a ruhája ujjánál fogva, mert a varrásoknál könnyen elszakadhat.  Ha több segítőtárs van a helyszínen: alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elöl levő személyt mentőakciója során a többiek hatékonyan támogatják. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra. Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végrehajtani, így szükséges a tűzoltóság 105-ös segélyhívó számon történő mielőbbi értesítése.

Beillesztettem egy videót, amiből kiderül milyen büntetést kaphat az, aki nem a megfelelő időben és helyen tartózkodik a jégen.írta: Vaskó Gergely (vasko)
képek: rakacateam