Hírek

Egyesületi Hírlevél 2021 január

Egyesületi Hírlevél 2021 január

Egyesület 2021.01.12  00:34 983 Megtekintés

Kedves Tagok, Horgásztársaink!

Vízparti sikerekben, fogásokban, egészségben gazdag boldog új évet kívánunk!

Ez évi első hírlevelünkben a fogási naplók leadásáról és az ez évre érvényes horgász okmányok jegyek váltásáról szeretnénk tájékoztatást adni!
 
FOGÁSI NAPLÓK LEADÁSA
A 2020-ban váltott Állami jegy és fogási napló 2021.január 31-ig érvényes, ahogyan a Rakaca-tóra megváltott 2020.évi éves területi jegyek is. Így aki január végéig horgászni szeretne annak lehetősége adott.
 
Aki rendelkezik 2020.évi állami jeggyel és fogási naplóval, de nem rendelkezik tavalyi éves területi jeggyel, azoknak meg kell várniuk a 2021.évi állami és területi jegyek forgalmazásának kezdetét (2021.január 14. után), amely előreláthatólag január második felétől megkezdődik.
Ezzel kapcsolatos MOHOSZ Közlemény itt érhető el: https://nyito.mohosz.hu/index.php/szovetseg/634-koezlemeny
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan, a 2020-as fogási naplók leadási határideje : 2021.február 28. A naplók a kiváltás helyétől függően az alábbi helyeken adhatóak le:

Rakaca-tó Horgász Egyesületi iroda: 3754 Szalonna Petőfi utca 104.
Nyitva: Január végétől szombatonként

Racer Horgász Szaküzlet Miskolc Csabavezér út 43.
Nyitva tartás, elérhetőség: https://www.facebook.com/racerhorgaszbolt
 
Elküldhető: tértivevényes postai feladással a 3754 Szalonna Petőfi utca 104. címre.

A leadás és részünkről történő rögzítés feltétele a 2021.évi állami jegy kiváltásának. A naplókat természetesen összesítve legyen kedves mindenki leadni, elküldeni! Erről információ és tájékoztató weboldalunkon található: https://www.ratohe.hu/fogasi_naplo_leadas
 
Amennyiben 2021-ben Ön más egyesületnél szeretne tag lenni, illetve ott szeretne állami jegyet váltani, úgy a fogási napló leadás csak személyesen történhet, amikor a napló utolsó oldalát alkotó igazolást ügyintézőnk kitölti, levágja a naplóról s ezzel az igazolással tud a másik szervezetnél állami jegyet váltani.
 
ÁLLAMI ÉS TERÜLETI JEGY VÁLTÁS 2021
A Horinfó rendszer kéri az adatok ellenőrzését és azok karban tartását a forgalmazóktól, egyesületektől, ezért, ha adatai, címe, elérhetősége változott, azt kérem a jegyváltás előtt haladéktalan jelezze. A 4T adat ellenőrzést (négy legalapvetőbb személyes adat) el kell végeznünk, ezért a jegyváltáshoz kérem hozza magával személyi igazolványát és lakcímkártyáját.
2021-től sok olyan fejlesztést és változtatást eszközöl a MOHOSZ, amely igazán minket egyesületeket érint, nekünk ad feladatot, úgy látjuk ezek a változások egy kényelmesebb és horgászbarátabb rendszer felé visznek minket. Igyekszünk részletesen de lényegre törően beszámolni azokról a változásokról, amivel Ön is találkozni fog jegyváltás során.
Igyekszünk minden új feltételnek megfelelni és időben a tagok rendelkezésére állni a 2021.évi jegyek kiváltása kapcsán. Januárban a szerződések előkészítése megkötése és az állami jegyek átvétele vár árnk, ez azt jelenti, hogy egyesületünk és a hozzánk tartozó értékesítési pontok, horgászboltok január második felében kapják kézhez az új állami jegyeket. Miközben felkészülünk, tanuljuk is az rendszer újdonságait, a MOHOSZ által szervezett onlin oktatásokon veszünk részt és tanuljuk a kiadott kezelési kézikönyvet, technikailag felkészítjük az értékesítési pontokat.
 
ÁLLAMI JEGYEK
Ezek formailag, tartalmilag nem változtak, tehát papír alapon kapja kézbe mindenki, amikor kiváltja. A jegyek árában növekedés nem következett be. Az 2021-évi állami jegyek forgalmazását a jegyek átvételét követően a leghamarabb meg fogjuk kezdeni. Ez várhatóan 2021 január közepe, vége. Szeretnénk a kezdéssel megvárni azt, hogy a területi jegyeket a megyei szövetségünk rögzítse a rendszerben, hogy a kezdéskor ne csak az állami jeggyel, hanem területi jeggyel is szolgálni tudjunk. Az állami jegy váltásának feltételei változatlanok, tehát le kell adnunk előz évi jegyünket, naplónkat és be kell mutatnunk Horgászkártyánkat. Amennyiben a kártya még nem érkezett meg, úgy a kártya igánylése után kapott dokumentum is megfelelő. A nyomtatott állami jegyeket folyamatosan küldi meg a MOHOSZ a megyei szövetségnek, amely egyelőre a taglétszámok arányában osztja szét azokat, így egyeüsletünk is annyi állami jeggyel tud gazdálkodni, amennyit így a rendelkezésünkre bocsájtanak.
 
TERÜLETI JEGYEK
Változás a területi jegyek kiadásában következett be. országos egységesítés következtében a területi jegyeket már nem nyomdában állítják elő a vízkezelő szövetségek, egyesületek, hanem azokat az állami jeggyel megegyezően a Horinfo rendszer generálja, amelyet vagy nyomtatva kell a horgásznak átadnunk, vagy nyomtatás nélkülelektronikusan kerül a horgász profiljához hozzá rendelésre.
Terveink szerint a területi jegyek továbbra is megvásárolhatóak lesznek az egyesület irodájában valamint az értékesítési pontjainkon is. Erről a megyei szövetség, mint vízlezelő dönt, de nem látjuk annak okát, ami miatt a forgalmazási jogot ne kapnánk meg.
A területi jegyek árai várhatóan emelkedni fognak, de erről tájékoztatást küldünk, amint rendelkezésünkre állnak az új adatok!

Tisztelettel kérjük, hogy legyenek bizalommal egyesületünk felé, sajnos nem csak tőlünk függ, mikor kezdhetjük meg a forgalmazást, de minden Tőlünk telhetőt megteszünk, hogy mihamarabb rendelkezésére álljunk. A jegyforgalmazást kezdetéről azonnali email üzenetben fogjuk tájékoztatni és minden információs felületünkön közzé fogjuk tenni!
Újabb két nagyvárosban, Edelényben és Kazincbarcikán érhető majd el a jegyváltás, ezzel igyekeztünk gyorsabbá és kényelmesebbé tenni azt.
Februártól terveink szerint az alábbi pontokon tud állami és területi jegyet váltani, valamint egyeüsletünkbe belépni:

RATOHE Horgász Iroda - 3754 Szalonna Petőfi utca 104.
Racer Horgász Szaküzlet - Miskolc Csabavezér út 43.
Gebu Horgászbolt - Kazincbarcika
Non Stop Horgászbolt - 3780 Edelény Fő útján, Antal György út 30.

 
HORGÁSZKÁRTYA
Az át nem vett horgászkártyák után két helyen érdeklődhetnek, a megyei szövetség irodájában Miskolcon (www.hebosz.hu) és Szalonnán az egyesületünk irodájában is van még pár át nem vett horgászkártya. Idén is lesz lehetőség a kártyák igénylésére, regisztrációra, elveszett kártya pótlására.
Amennyiben gyermekünk nagykorúvá vált, a rendszerben létre tudjuk hozni immáron önálló profilját, és a kártya igénylése is kérhető a fiatalok számára.
 
ÚJ EGYSÉGES ORSZÁGOS HORGÁSZREND
2021.január 08-án módosított új Országos Horgászrend került kihirdetésre a MOHOSZ részéről. Megkérünk mindenkit, hogy tanulményozza, olvassa át a szabályzatot és tartsa be a benne foglaltakat! A vízparton a horgászrend nem megfelelő ismerete nem mentesít bennünket a felellőségre vonástól. Országos Horgászrend: https://nyito.mohosz.hu/index.php/szovetseg/633-orszagos-horgaszrend
 
HORGÁSZVIZSGA
Egyesületünk önálló vizsgáztatásra nem jogosult, így idén is vizsgát teljesíteni HEBOSZ irodájában lesz lehetőség. Felhívom a figyelmét, hogy amennyiben belép a saját személyes profiljába a www.horgaszjegy.hu oldalon, a "tagságok és engedélyek" menüpont után a "Vizsga" fülre kattintva lehetősége van tananyagot letölteni, próba tesztet kitölteni és vizsgára időpontot foglalni. Amennyiben problémája van a belépéssel, kérjük emailban forduljon hozzánk segítségért. info@ratohe.hu A horgászvizsga digitális lesz ez évtől, tehát a vizsga helyén egy elektronikus eszközön, tableten lesz lehetőség a tesztet kitölteni. Az eredmény pedig azonnal elérhető lesz. Sikertelen vizsga esetén 30 nap eltelte után lehet új vizsgát tenni. A vizsga ingyenes. A legelső vizsgák kihirdetése követhető a www.hebosz.hu oldalon.
A rendszerben lehetősége lesza területi horgászjegyek megváltására is, a jegyek feltöltése a vízhasznosítók részéről folyamatos.

ÁLTALÁNOSAN
Ez évtől előfordulhat az, hogy a rendszerben megváltott jegyet nem kell kinyomtatnia az ügyintézőnek vagy Önnek, ezt a vízhasznosító dönti majd el, nyomatatva kéri, vagy elég online rendelkeznie vele. Így az online vagy irodai megváltást követően előfordul majd, hogy csak az Állami jegye és fogási naplója lesz elérhető Önnél fizikálisan. De akkor hogyan tudja a halőrnél igazolni a jogosultságát? A halászati őrök ez évtől elektronikus eszköz (mobiltelefon) és az Öntől átvett horgászkártya segítségével azonosítani tudják a horgászt a rendszerben és ellenőrizni tudják milyen jeggyel rendelkezik és az meddig érvényes.
 
Ezért fontos kiemelni, hogy az online vásárolt jegyek a váltás pillanatát követő 30. perctől érvényesek. Ezzel a rendszer szeretné azt megelőzni, hogy valaki rossz szándékból jegy nélkül kezdjen horgászatot s a halászati őrt láttán gyorsan jegyet tudjon venni online.
 
Természetesen ezen tájékoztatás nem széles körű, hiszen az rendkívül hosszúra nyúlna, ezért igyekeztünk az egyelőre fontos lényegi részeket megragadni!
Megkérem, hogy amennyiben kérdése, kérése van, úgy emailben, vagy Facebook Messengeren keressen bennünket. A hétköznapokban az egyesület tisztségviselői is dolgoznak, hétvégén a család és egyéb más teendők adnak feladatot, így telefonon lehet nem mindig elérhetőek, viszont emailban rövid időn belül tudunk válaszolni.
 
RAKACA-TÓ ÉS EGYESÜLETI HÍREK
Gyöngyösi Ádám tagunk tavaly megfogott 20+-os pontyát a Haldorádó Horgászportál az éves fogására jelölte. A szavzatok alapján Ádám és fogási megnyerte az ÉV FOGÁSA díjat.

A lehalászásról nem kaptunk hiteles információkat a vízkezelőtől s nem találunk információt a weboldalukon sem, így tájékoztatást sem tudunk nyújtani. Sajnos a vírushelyzet miatt személyesen sem tudtunk jelen lenni, hiszen erre törvényileg lehetőségünk van. A telepítés előre bejelentett köznyilvános esemény.
 
Pálinkás titkár Úr levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy a horgászrend és a kihirdetett részleges tilalom ellentmondásban állnak, s a jogszabályi erejű horgászrend a mérvad, így a telepítést követő teljes tilalom után, mindenki a horgászrend szerint, korlátozások nélkül horgászhatott év végéig.
 
A 2021.évi horgászrendről még nincs információnk, így pletyka terjesztésében nem kezdünk, de mindenkinek azt tanácsoljuk mielőtt eldönti hol kíván jegyet váltani idén, várja meg a 2021.évi Rakaca-tavi horgászrend kihirdetését.
 
Összegezve, fogási naplók a megadott módon határidőig adható le. Az új állami és területi jegyek forgalmazását, amint megkapjuk a lehetőséget és a jegyeket megkezdjük. Ennek várható kezdése január második fele! Minden további változásról folyamatosan fogunk hírt és tájékoztatást adni emailban és weboldaunkon a www.ratohe.hu oldalon.
 
TISZTÚJÍTÁS
Egyesületünk Közgyűlése 2019 szeptemberében új veztést választott a következő 5 éves ciklusra valamint szavazott az éves beszámolók elfogadásáról és a éves tervezetek jóváhagyásáról. A tisztújítás okán és a törvény által kötelezettségek okán alapszabályt módosítottunk.
A változások bejegyzése megtörtént a megválasztott új tisztségviselők, bizottságok megismerhető weboldaunkon a www.ratohe.hu oldalon, beszámolókkal és az új egységes szerkezetű módosított alapszabállyal egyetemben.
 
NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI ALAP PÁLYÁZAT
A Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt NEA pályázaton MOHOSZ közreműködésével eddig sikerrel vettünk részt. Pályázatunk érvényes minősítést kapott. A megnyerhető 300.000 Ft-ot a jegyforgalmazás informatikai hátterének fejlesztésére tervezzük költeni, hiszen tudjuk hogy itt minden tagunk gyorsaságot, pontosságot vár el.
 
Természetesen, ahogyan eddig, minden rendelkezésünkre álló informáciiót mihamarább igyekszünk átadni. Horgásztársi üdvözlettel kívánunk kitartást a tél hátralévő részére:
 
a Rakaca-tó Horgász Egyesület elnöksége

fotó: Mészáros Csaba, OSZKOR
 

Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu