Hírek

ELÉRHETŐ AZ ÚJ ORSZÁGOS FEEDER VERSENYSZABÁLYZAT

Általános 2015.04.23  07:00 2632 Megtekintés

A változtatások egyike, hogy az OVHB által bevezetésre kerültek a SIR kártyák. Ez a versenyzői igazolványokat váltották fel. Erről már írtunk oldalunkon, itt olvasható! Így a a hazai szabályzatban is rögzíteni kell a SIR kártyát. 

"Mind az egyéni, mind a klubcsapat valamint az országos csapatbajnokságokon csak és kizárólag azok a versenyzők vehetnek részt, ..... valamint érvényes SIR kártyával rendelkeznek."


A versenypályák kialakításának rendjében is történtek változtatások. 

"A versenypályát az országos bajnokságokon oly módon kell kijelölni, a döntőkben pedig kötelezően kitűzni, hogy a rajthelyek legalább 12 m, de legfeljebb 30 m szélesek legyenek. "


A következő változás a verseny menetére vonatkozik.

"Az előkészületek során a versenyzők semmilyen segítséget nem fogadhatnak el szektoron belül, csak a vonalon kívül"


Változás a felkészülési idő menetrendjében:

"A második jelzés (1:05 órával a verseny megkezdése előtt) elhangzása jelzi, hogy 5 perc van hátra az ellenőrzésig. Az ellenőrzést a verseny kezdete előtt 1:00 órával kell megkezdeni"


Új hitelesített mérőedényt kapott a tűzni kívánt szúnyoglárva:

"ez utóbbi maximum 0,5 l apró szúnyoglárvát tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűző szúnyogot a FiPS által hivatalosan elfogadott tűző szúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni."

A kis doboz ketté vehető, egyik része pedig ketté is van osztva. Apró lyukakkal vannak ellátva oldalai, segítve ezzel a víz szabad áramlását. Egy kis vizes edénybe helyezve, felső részéről csalizhatunk, alsó részét lezárva pedig távol tartva csalinkat a fénytől, átjárja a víz mind az alsó, mind a felső részt. 


Még egy előkészületi időkre vonatkozó változtatás:

24. A felkészülési idő alatt a dobástáv gyakorlásához vagy mélységméréshez kizárólag ólmos szerelék használható, a feederkosár mindennemű használata tilos a verseny kezdetét jelző dudaszóig. A harmadik jelzés (10 perccel a verseny kezdete előtt) a nehézetetés megkezdését jelenti. Az ezt követő 10 percben kizárólag horog nélküli, a versenyen is engedélyezett méretű és formájú kosárral és a megengedett módon szerelt szerelék használható alapozó etetés céljából."


Az etetésre használt kosár fajtájának az alapozó időszakra történő kiterjesztése:

"Az alapozó időszak valamint verseny ideje alatt etetni kizárólag feeder kosárral szabad, a kézzel történő etetés valamint minden segédeszköz, csúzli, parittya, rakéta stb. használata egyaránt tilos."


A verseny egész ideje alatt használható kosár fajtájának definiálása: 

"A megengedett legnagyobb feeder kosár mérete 7 x 5 cm. Olyan kosár, melynek bármely paramétere meghaladja a megengedett maximumot, nem használható. Az alapozó etetés valamint a verseny során kizárólag az úgynevezett “open-ended” tehát alul-felűl nyitott feeder kosár használható. Minden ettől eltérő formájú kosár (csepp, lapos, method, bordás, stb…) használata tilos."


A horogelőke és a kosár kapcsolata:

"A feeder kosár illetve ólom a főzsinórra csak oldalról rögzíthető és kizárólag szabadon csúszó módon. A horog előke kosáron történő átfűzése, ahhoz való csomózása, vagy etetőanyagba tömése semmilyen módon nem megengedett. "


A horog mérete mellett, öblének szélessége is adott, valamint honnan mérendő a horogelőke hossza:

"A megengedett legnagyobb horogméret a 10-es, melynek öble nem lehet szélesebb 7 mm-nél. Ennél nagyobb horog semmilyen esetben sem használható. A horogelőke minimális hossza 50 cm, és ez a hossz a zsinórhoz hajtott kosár aljától mérendő."


Meghatározásra került a legrövidebben meghorgászható távolság:

"A botok maximális hossza: 4,5m A megengedett legrövidebb dobástáv 15m"


Mikor számít kifogottnak egy hal:

"A hatodik jelzés a verseny végét jelzi, amikor a horgászkészséget azonnal ki kell emelni a vízből. Csak e jelzés megszólalásáig kifogott hal kerülhet értékelésre. Kifogottnak tehát az a hal tekinthető, amely a jelzés megkezdésekor már a partvonalon belülre került."


Edzésnapok biztosítása

"A versenypályán a bajnokságot megelőző 3 napban naponta 10.00 órától biztosítani kell az edzési lehetőséget."


LETÖLTÉS: ORSZÁGOS FEEDER VERSENYSZABÁLYZAT_2015.pdf


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu