Hírek

FELHÍVÁS A FOGÁSI NAPLÓK KITÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

Általános 2015.03.31  08:27 1449 Megtekintés

Bár ennek normaszövege már elkészült, a hatályba lépéssel meg kell várni, hogy a szintén változtatás előtt álló halgazdálkodási törvényt módosítása a parlament.

Nem követelhető meg jelenleg általános szabályként, hogy a fogási naplókban a horgászok az óra és a perc feltüntetésére szolgáló rubrikákat is kitöltsék – szögezte le az agrárszektor.hu weoldalnak a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az új oszlopok szerepeltetésével a tárca tulajdonképpen megelőzte a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott vhr módosítását, amely viszont máig nem lépett hatályba. Így az idényre szóló fogási naplók tartalmazzák ugyan az óra és a perc rögzítésére kialakított rubrikákat, de azokat egyelőre „általános értelemben” nem kell kitölteni, ha a horgászok darabszám-korlátozással érintett halfajokat fognak.

Az általános szabályozás ma azt írja elő, hogy a megtartani kívánt, darabszám-korlátozással védett halfajok kifogásakor a fogási naplókban csak a hónapot és a napot kell rögzíteni. Számos vízterület helyi horgászrendje azonban már most is kötelezővé teszi, hogy a horgászok a pontos időpontot – vagyis az órát és a percet is – jelöljék meg. Ezért a horgászat megkezdése előtt célszerű tájékozódni arról, hogy az adott vízterületre érvényes helyi szabályok mit írnak elő – hívja fel a figyelmet a minisztérium.

A vhr-módosítás – több más változtatást is tartalmazó – normaszövege már elkészült, de azt még nem hirdethették ki. A tárca szerint azért, mert a közzététellel meg kell várni, hogy előbb a halgazdálkodási törvényt módosítsa az Országgyűlés. A minisztérium elképzelései szerint a jogszabály több ponton is változna, így például 2016-tal betiltanák a kereskedelmi halászatot. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a törvénymódosítást a parlament mikor szavazza meg, így egyelőre a vhr-változtatások megjelenésének sincs konkrét időpontja.

Az óra és a perc általános rögzítését a minisztérium azért vezeti be, hogy hatékonyabbá váljanak a halőrzési ellenőrzések. A tárca szerint ugyanis a pontosabb bejegyzések megkövetelésével kiküszöbölhető lehet, hogy egy naptári napon belül valaki többszöri halőri ellenőrzés mellett is a napi kvóta többszörösét fogja ki. 

 


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu