Hírek

IN MEMORIAM: Bálint Balázs

IN MEMORIAM: Bálint Balázs

2019.11.10  01:35 1478 Megtekintés

Fájdalmunkra nem telik el úgy év  - vagy nagyon ritkán- , hogy egyesületünk tagságának soraiból ne búcsúztassunk valakit.
2019 tavaszán újra nekiláttunk szemetet szedni a TESZEDD akció keretein belül. Régóta szervezzük ezt az akciót, s volt valaki, aki mindig nagyon buzgón családját is bevonva tett a víztározó természeti környezetéért. Amikor megtudtam, hogy beteg lett, aggódtam, de bíztam benne és imádkoztam érte, hogy kora, kitartása és élni akarása kerekedjen felül betegségén. Amikor találkoztunk a Teszedd reggelén, megnyugodtam, hogy túl vagyunk a nehezén, Bálint Balázs itt van, és horgászik és újra velünk tisztítja meg a partot, a sereg élén, örömmel, lendülettel. 
Sajnos 2019 májusában alig egy hét alatt elvesztettük őt. Személye előtt tisztelegve, megemlékezés céljból szerveztük az év utolsó egyesületi horgászversenyét meg. 

RATOHE ÉVADZÁRÓ HORGÁSZKUPA - Bálint Balázs Emlékverseny

A versenyünk a megszokottak szerint népes nevezőszámmal került megrendezésre. Négy kategóriában hirdettünk versenyt, ifjúsági, felnőtt, veterán és versenyző kategórában.
A verseny helyszínéül szolgáló völgyzáró gátat kényelmesen megtöltöttük.
A reggeli köd egész  a délelőtt derekáig kitartott, majd az elmúlt hetek egyik legmelegebb, legszebb napja köszöntött ránk, mintha odafent is tudták volna, miért vagyunk most a vízparton.

A fogások a hűlö víz miatt kissé szerényebbre sikerültek, bár a versenyző szektorokban a keszegekre alapozva, spicc és rakósbotokkal most is 10 kg felé borult  a mérleg.

Különleges esemény a verseny ideje alatt nem történt. A délutáni lefújást követően az eredményhirdetést megelőzően egy megemlkezést tartottunk, amely során szerettük volna, ha mindenki közelebb kerül Balázs személyéhez, így a következ sorok őt kívánják bemutatni:

Bálint Balázs, Balu 1960.10.30-án született Sajószentpéteren. Élete utolsó napjáig Rudabányán lakott szeretett családja körében. Általános iskolai tanulmányait a rudabányai általános iskolában végezte el, majd ezt követően a kazincbarcikai 105-ös szakmunkás képzőbe járt, ahol villanyszerelőnek tanult. Az iskola befejezése után 1978-1988 között a Rudabányai Vasérc Bányánál dolgozott villanyszerelőként. 1984-ben házasságot kötött Erikával. Két leány gyermeke született, 1985-ben Enikő, majd 1988-ban Rita. 1988-ban a Feketevölgyi Bányaüzembe folytatta tovább a munkásságát, ahol munka mellett elvégezte a vájári iskolát, és a bánya bezárásáig csapatvezető vájárként dolgozott. Mindemellett bányamentői végzettséget is szerzett, amit sokszor hasznosítania kellett munkája során. A bánya bezárásakor gerincbetegsége miatt rokkant nyugdíjassá vált és a továbbiakban otthonában tevékenykedett.
Balu horgászat iránti szeretete, házasságkötése után kezdődött, melyet apósának, Pusztai Lászlónak köszönhetett. 1985.02.05-én, több mint 34 éve váltotta ki első horgászengedélyét. Először az Észak-magyarországi Horgászegyesületnél szerzett tagságot, majd a Rakaca-tó Horgász Egyesület hűséges tagja lett. A Rakaca-tónál rendszeresen horgászott apósával, és mikor még a leányai kicsik voltak sátorozott családjával a nyári szünetekben. Amikor csak ideje engedte, mindig horgászott.
Élete során sokat járt családjával a Taktaközi öntöző csatornához, Kiskörére a holt Tiszához, Tiszadobra a Tiszára (ahol akkoriban még kérésszel is lehetett horgászni), a Nyékládházi bányatavakhoz (debreceni tó), az Ostorosi tóra, a Lázbérci víztározóra és a Maconkai víztározóra. Horgászfelszerelését, a bogácsi nyaralásokra is magával vitte, csak úgy mint a balatoni nyaralásokra, hiszen a horgászatot a magyar tengeren ki nem hagyta volna. Az idő múlásával a gyerekek felnőttek, apósa betegeskedett és ezután már csak feleségével vagy egyedül ment horgászni. Erikával többször bejárták a környék tavait, Ormosbánya, Edelény, Trizs, Teresztenye, Sajógalgóc, de nagyon sokszor jártak a Nógrád megyében található Bánki tóhoz. Feleségével jártak még a Markazi tónál, a szigetszentmiklósi Duna holtágon, a Diósjenői tónál és Csongrádnál a Körös toroknál, és szinte soha nem jöttek haza üres szákkal. 
Az igazi horgász szenvedélye, a Rakaca-tóhoz húzta mindig is a szívét, ebben a környezetben megnyugvásra lelt. Ezen a helyen horgászott és pihent sokat, sátorozott családjával a meszesi résznél, a vörös parton, az Émász üdülőnél, az erdő alatt, a nyárfasoron és horgászott az új iszapgátakon is egyaránt. 

Örömmel lépett be a Rakaca-tó Horgász Egyesületbe, amikor tudott, részt vett a különböző rendezvényeken, gyűléseken. Egyedül a versenyeken nem vett részt, ebben a sportágban ugyanis nem szeretett versenyezni. Neki a horgászat nagy szerelem, nagy szenvedély volt, mely egyben a kikapcsolódást is jelentett neki. A horgászat mellett nagy környezetvédő is volt, feleségével és kis unokájával amikor tudott és bírt, mindig részt vett a Te Szedd szemétgyűjtéseken, még a nagy betegsége időszakában is.
2017 nyarán készített magának egy nagy csónakot, amit kivitt a Rakacai tóhoz. Csónakja 78-as számot kapta, ezt követően legtöbbször abból horgászott, nagy betegen is egészen haláláig 2019. május 17-ig. 
Elmondható róla, hogy a vizek, a hullámok, a halak és a Rakaca-tó nagy szerelmese volt…
Nyugodjon békében…



A versenyt felnőtt kategóriában Szemán Ákos nyerte meg, az ifik között Derján Bence bizonyult a legügyesebbnek. Szépkorú tagtsársaink ismét egymás ugratásával horgászták végig az 5 órát, amin mi szervezők gyakran sírva nevetünk, imádjuk őket, idén Lang Tibi bácsi volt legjobb. A versenyzők kategóriájának szoros véghajráját követően Hideg Attila nyerte a szektort. 



NOTA BENE! Idén a Borsod megye válogatott csapata hosszú évtiezedek után újra megnyerte a szövetségek megyék bajnokságát Szegeden! Jelen versenyünkön is sokan jelen voltak a csapatból, így heves taps kíséretében gratuláltunk nekik s köszöntük meg munkjukat!

Az ebéd elfpgyasztásával bezártuk a rendezvényt, s ezzel a 2019-es programtervet is lezártuk egyesületünk életében. 
Találkoozunk 2020 tavaszán, addig is minden kedves tagunknak és látogatónknak kellemes vízparti időtöltést a reméljük rövidre sikerülő télre pedig kitartást! 

A verseny pillanatait megörökítő felvételeket az egyesület Facebook oldalán tekinthetik meg IDE KATTINTVA
Az eredményeket megtekinhetik az EGYESÜLET - DOKUMENTUMOK - VERSENYEREDMÉNYEK MENÜRE KATTINTVA


 


Forrás:
Kép: RATOHE
Elérhetőség: info@ratohe.hu