Hírek

Jégről mentési gyakorlatot tartottak

Jégről mentési gyakorlatot tartottak

Általános 2019.01.10  18:03 1131 Megtekintés

"A Szendrői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Bódvaszilasi Katasztrófavédelmi Őrs közös szervezésében jégről mentési gyakorlatra került sor a Rakacai víztározónál január 10-én.
A gyakorlaton különböző mentési technikákat alkalmaztak a tűzoltók. Az eseményen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett. 
A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérséklet változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.
A szabadvizek jegére nem csak a sportolásra, kikapcsolódásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

Szöveg változtlan: BAZ Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság baz.katasztofavedelem.hu
Fotós: Szendrő HTP

Forrás: http://baz.katasztrofvedelem.hu
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu