Hírek

Megkezdődött a szavazás az Év Halára!

Megkezdődött a szavazás az Év Halára!

Általános 2019.08.25  08:39 280 Megtekintés 0 Hozzászólás
A Magyar Haltani Társaság a korábbi évek gyakorlatához igazodva most is két fogható és egy védett fajt állított jelöltként az ÉV HALA választásra. Közülük az nyeri el a kitüntető címet, amelyikre a legtöbb szavazat érkezik december végéig a társaság honlapjára.A három őshonos jelölt közül a balin az egyik legnagyobbra növő, ragadozó életmódot folytató pontyfélénk. Bár fogai nincsenek, hatalmas szájnyílása és kampós alsó állkapcsa segítségével biztosan szerzi zsákmányát az előtte kétségbeesetten szétspriccelő küszrajból. Nagyobb folyóvizeink és tavaink lakója, a sporthorgászok áhított zsákmánya.
 

balin.png

Balin ( Leuciscus aspius) - Sallai Zoltán felvétele

A másik jelölt a szintén pontyfélék közé tartozó domolykó. Fiatal példányai planktonfogyasztók, később mindenevők, ősszel szívesen fogyasztják a vízbe hulló érett gyümölcsöt, az idős példányok pedig már inkább ragadozók. Az áramló vizet kedveli, kisebb-nagyobb folyóvizeink egész hosszában előfordul. Kiváló sporthal, a horgon keményen védekezik.

domolykó.png
Domolykó ( Squalius cephalus) - Sallai Zoltán felvétele


A listán harmadik a védett kövicsík. A többi csíkféléhez hasonlóan megnyúlt testű, szája körül három pár bajuszt viselő kistermetű hal, ám velük ellentétben a gyorsabb folyókban, patakokban él. Oldalának sárgás alapszínét sötét pettyekből, foltokból álló márványozás díszíti. Apró termete miatt a sporthorgászok érdeklődésére nem tarthat számot, de vizeink egyik védett természeti értéke.

kövicsík.png
Kövicsík (Barbatula barbatula) - Sallai Zoltán felvétele


A szavazatokat 2017. december 31-én déli 12 óráig várjuk a társaság honlapjára itt