Hírek

TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK MEGELŐZÉSE ÉS KEZELÉSE A RAKACA-TÓNÁL (Csatolt filmmel)

Általános 2021.03.08  19:06 1870 Megtekintés 0 Hozzászólás

Horgásztársainknak feltűnhetett már, hogy jó pár éve nincs nyáron olyan vízszint a Rakaca-víztározóban, mint korábban. Kevesebb a csapadék, eltérítették a patakot? NEM! A 2010-ben bekövetkező árvíz nem csak az emberekben, hanem a véd-művekben is ott hagyta nyomát. Mik a pontos okok, mikor lesz újra nyáron a régi a vízszint? Nos mindezekről és a kivitelezésről kérdeztük Ritter Géza Urat, az ÉRV ZRt. igazgatóját, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre, amelyek főként a horgászokat érintik.  Az előzményekről, a kivitelezés okáról és Ritter Géza igazgató Úr válaszairól a cikk folytatásában olvashatnak.

 

Évek óta egy tábla fogadja a Rakaca víztározóra érkező turistákat és horgászokat melyen a következő áll:  „Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál” S/H/2/2/5 számú Svájci –Magyar együttműködési projekt Rakaca víztározó töltés és szivárgó rendszerének rekonstrukciós munkálatai. Sokan ezzel az információval tájékozottabbak sajnos nem lettek és mindenkiben kérdéseket vet fel. Pl.: „Mikor kezdődnek meg a munkálatok? Hogyan alakul a vízszint? Milyen mértékben érinti a tározó életét?„ Sokszor sajnos téves információk is keringenek a rekonstrukcióval kapcsolatban ezért egy cikk keretében megpróbálunk betekintést nyerni a részletekbe és megpróbálunk a miértekre választ adni az illetékesek bevonásával.

A válaszokat ,hogy meg tudjuk adni vissza kell menni az időben,  a tározó megszületéséhez 1956-1960-as évekbe. A tározó tervezése, az előkészítő munkákkal együtt rendkívül hosszú időt vett igénybe, és az építés megkezdésekor sem fejeződött be, a tervet a - a szintén hosszú ideig tartó - építés során még számos, lényeges elemében módosították.

1958. év nyarán megkezdődött a gát építése, ősszel már jelentkeztek is a problémák.  Az anyagnyerő hely részletes feltárásakor kiderült, hogy a tervezés előtt végzett talaj feltárások túlságosan kedvező képet alakítottak ki a helyzetről. Valójában a tekintetbe vehető anyagnyerő helyen előforduló agyagtalajok plaszticitása erősen változó volt, és jelentős men­nyiségben fordultak elő olyan "túlkövér" agyagok is, amelyek a szakirodalom sze­rint nem alkalmasak gátépítésre.

Az építkezés leállását elkerülendő, olyan döntés született, hogy az adott anyagból is lehet vizet tartó földgátat építeni. Eredetileg az agyagbányában az egyes anyagokat a megadott irányelvek szerint osztályozva, többitől elkülönítve kívánták tárolni. Amikor ennek a tarthatatlansága nyilvánvalóvá vált, az addigiaktól ellentétes irányelvet állapítottak meg. E szerint a legrosszabb anyag kiválasztása után a többit a lehető legjobban kell összekeverni. Ez azonban azt jelenti, hogy a gát építési anyagát tulajdonképpen csak a beépítés után lehetett megismerni.  És itt érkeztünk el a jelen problémáihoz, a heterogén anyagminőségű gáttest szelvényenként eltérő módon és időben jelentkező meghibásodásaihoz.

Az elmúlt évek során kialakult helyzethez, a gát leromlott állapotához  ezek a kivitelezési hiányosságok mind –mind hozzájárultak .  A Svájci – Magyar Együttműködési Program lehetőséget biztosít a víztározó gátjának helyreállítására, így a tározó alkalmassá válik az építéskor tervezett vízmennyiség befogadására.

A beruházás során a szivárgó rendszer helyreállítása megtörténik, ami meggátolja a mentett oldal vizesedését, így biztosítva ezzel a gáttest stabilitását. A munka során a gáttest szivárgó rendszerének a felújítása, valamint a töltés mentett oldala lesz kibontva, helyreállítva.

 

  Építés alatt a tározó vízszintjét fokozatosan az üzemeltetési szabályzat szerinti téli üzemvízszintre (620 cm) lesz csökkentve, és a helyreállítás alatt is ez a vízszint lesz tartva.  

Az Érv Zrt. tájékoztatása szerint a kivitelezési munkák kisvízi csapadékmentes időszakra fog esni, melynek pontos meghatározása és az ahhoz szükséges összes körülmény (időjárás, csapadék, természetvédelmi érdekek) figyelembevételével folyamatban van.  A kivitelezés várhatóan 120 napot ölel fel. Jelenleg a kivitelező személyek kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás lezárult, jelenleg a vállalkozási szerződés aláírása, valamint a munka megkezdésének a lehetséges időpontjának a meghatározása van folyamatban. Az Érv Zrt. reményét fejezte ki, hogy a kivitelezési munkálatok korábban kezdődnek, azonban az időjárás kiszámíthatatlansága miatt biztos időpontot nem adtak meg. A rekonstrukciós munkálatok a gát víz oldali rézsűjét nem érinti, azonban a mentett oldali munkálatok révén e terület és építési területnek minősül így az átjárás és ott tartózkodás balesetvédelmi okokból nem engedélyezhető. Sajnálattal vettük tudomásul e tényt, ugyanis horgászversenyek szervezése a gát vízi oldalán és a mentett oldalon történű munkálatok  így összeférhetetlenek. 

A fenti tájékoztatás tudomásul véve marad a remény ,hogy mihamarabb megkezdődnek a rekonstrukciós munkálatok, és újra sok év után 730 cm-es megszokott vízszinten fog üzemelni a tározó. Ezúton köszönjük az együttműködést az ÉRV ZRt-nek, mely közel 2 éve segíti a Team Rakaca rendezvényeit.

Nemrégen a Magyar Televízió forgatott filmet a megye kér nagy víztározóján. ajánljuk mindenki figyelmébe. A filmben a Rakaca-víztározót bemutatja Kulcsár László Úr, aki az Észak-borsodi Divízió Szolgáltatás divízióvezetője. A Lázbérci-víztározót s annak ivóvíz ellátó konstrukcióját pedig Molnár Attila, az ÉRV ZRt. műszaki igazgatója mutatja be.

 

A víz az élet forrása, ez vitathatatlan. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki alapvető ismereteket szerezzen arról, hogyan is jut el a víz a természetes lelőhelyükről a konyhánkba, fürdőszobánkba. A következő bemutató film az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek ZRt.-t mutatja be. 


A Rakaca-víztározó napi vízállása
A projekt hivatalos weboldala

írta: Pálinkás Róbert
képek: magánarchívum
videók: youtube.hu