Hírek

TEZSEDD 2014 Rakaca-víztároló - képes beszámoló

Beszámolók 2014.05.26  10:12 1829 Megtekintés

Új Rendszer!

A megszokottaktól eltérően, idén egy merőben más, új regisztrációs rendszerrel fogadta a TESZEDD önkénteseit. Így nekünk, akik egy szedési területet szerettünk volna bejelenteni, sok könnyedséget jelentett ez, rövid regisztráció, adatok, megadása után máris jóváhagyásra került a Rakaca.víztároló partja, mint gyűjtési hely, a Team Rakaca pedig mint koordinátor lett rögzítve. 


Minden szedés előtt felmérjük a partot, megnézzük milyen fokú a szennyezettség, mennyi önkéntes tudja rövid idő alatt egyenlő erőfeszítésekkel összegyűjteni. Ez alapján legalább 80-100 zsák szemetet saccoltunk meg, melyet 40 fő tud egyszerűen összeszedni.

A jó házigazda

Idén már mindenképp szerettünk volna megvendégelni szedőinket. De mindehhez egy helyre volt szükség, közel a parthoz, amely rendelkezik konyhával, zárt udvarral. Ekkor egy ideálisnak vélt épületre gondoltunk, amely az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek ZRt. tulajdonát képezi. Levélben kértünk támogatást, melyet Ritter Géza  vezérigazgató Úr meg is adott, ezért nagyon hálásak vagyunk és Köszönjük!

Weboldalunkon minden információ megtalálható volt. Így azt is tudhatták az érdeklődök mikorra kell a gyülekező helyre érkezni. Mi pedig jóval korábban ott voltunk, hogy felkészülhessünk az érkezők fogadására, s mi is megtudjuk beszélni a nap programját a szedés taktikai részleteit.

 

A taktika

Nem változtattunk sokat az elmúlt években alkalmazott rendszeren. Több részre osztottuk a partszakaszt. Arányosan elosztottuk az egyes szakaszokon hány önkéntesre van szükség. Kijelöltük azt a helyet, amit mi csap fődepónak hívtunk, s ahol minden zsák egy helyen volt, könnyen megközelíthető volt az elszállítóknak. Keresztesi Béla, a tározó halászati őre idén is vállalta a feladatot, hogy a déli partvonalon összeszedett szemetet a motoros csónakkal a depóhoz szállítja. Rutinos hajós Ő, aki a legnagyobb hullámok közepette is jó ütemben haladt a rábízott feladattal. Köszönet a munkájáért!

 

Mindenkit kávéval, teával, üdítőkkel vártunk reggel, de akinek egy ki szíverősítő esett volna jól az sem maradt parlagon. Mindezek elkészítéséről és szervírozásáról a lányok gondoskodtak. 

 

Amikor mindenki megérkezett mondtam pár szót az összegyűlt közönséghez. A köszöntésen és részvételük megköszönésén kívül felhívtam a figyelmet a kullancs csípés és az által terjedő betegségek veszélyére, majd a szélen álló ember kezébe nyomtam egy aeroszolt, hogy járjon kézből kézbe.

 


Igyekeztünk mindenre gondolni, vigyázni önkénteseinkre

Ezek után jöhetett az unalmas papírozás. Mindenkinek egy kis regisztrációs táblázatot kellett kitöltenie. Ez időigényes volt, de nem tartott túl sokáig.

 

Önkénteseink

A közel 40 fő  Meszes község polgáraiból, az ÉRV ZRt. munkatársaiból, Szalonna község lakóiból, a Magyar Közút munkatársaiból, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársaiból, állt, de érkezett önkéntes Hajdúnánásról, Edelényből s a Team Rakaca baráti társaságából.




 

Minden szakasznak kijelöltünk egy vezetőt, akinek elmondtuk milyen útvonalon kell vinnie az embereit, hol teszik le, hova érkeznek s hol veszik fel őket. De elmondtuk azt milyen fajta hulladékot nem kell összeszedni, mire kell vigyázni, odafigyelni szedés közben. Főként csapatunk tagjait bíztuk meg ezen feladatokkal.

Norbinak szántuk a tározó déli partvonalát, vezetésével főként a meszesi községlakók szedtek délen.

A partvonal 90 százaléka jól átjárható, a fennmaradó főleg a Meszes község határában lévő nádassal benőtt részeket csak autóval lehetett megközelíteni. Így csapattársam Attila, a természetvédelmi őrszolgálat területi felügyelője és én jártuk be ezeket a részeket, d szedtük össze a nádasban lévő szemetet.

 

 

 

 

Mindezek alatt a bázison készült a szedőknek szánt ebéd, a lányok szorgosan dolgoztak, hiszen egy egész üst babgulyással szándékoztunk mindenkit jól lakatni. 

 

A szedés a jó szervezésnek köszönhetően gyorsan, eredményesen lezajlott. Sajnos már két nap után újra látható volt egy pár zacskó pet palack. 

A problémák

Sajnálatunkra sokan nem becsülik a tisztaságot. Igyekszünk haladni terveinkkel, s ellátni a partot szemetesekkel. Azonban a törvény már teret ad nemcsak a szabálytalan horgászok megbüntetésére, hanem a környezetet szennyezők felelősségre vonására is. Aki szemetes partot hagy maga után számíthat bírságra. A konténerek állandó megtelése is probléma, ugyanis az nem a horgászok parti szemetével, hanem azon hétvégi háztulajdonosok szemetével van tele, aki lehordja oda.


 

Az ebéd után mindenkinek megköszöntük a segítséget, s invitáltam a tömeget egy közös fotó elkészítéséhez, e remek nap emlékének megőrzéséhez. 

 

A minőségi fotók Mészáros Csabának köszönhetünk, fotógráfus barátunk nem csak gépet de zsákot is ragadott, köszönjük, hogy megtisztelte rendezvényünket, s lencsevégre kapta a nap eseményeit.

 

A délutánba mentünk amikor még Attilával a parton összegyűjtött zsákokat összegyűjtöttük és lepakoltuk a depónkhoz.

Számokban

2014.május 10-én szombaton a TESZEDD országos szemétszedési napon, -mely idén csatlakozott az európai LET''S Clean UP Europe! mozgalomhoz - 38 önkéntesünk pár óra alatt 10 kilométeren át, erdőben, réten, a vízpart teljes hosszában 83 zsák szemetet és egy kiselejtezett kerékgumit gyüjtött össze!

Köszönjük Mindenki Munkáját!
Várunk Szeretettel, hasonló családias baráti körben 2015-ben is mindenkit!

 

          


Forrás:
Kép:
Elérhetőség: info@ratohe.hu