Hírek

Turista Állami Horgászjegy

Turista Állami Horgászjegy

Beszámolók 2020.09.21  05:11 2575 Megtekintés 0 Hozzászólás

2014.május 1-jétől elérhető a turista állami horgászjegy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új online elérhető rendszerében. Ez jelents könnyítés azoknak akiket eddig elriasztottak a horgászat jogszabályi rendszerei. 

Tegyük fel, hogy van egy nem magyar nemzetiségű család, melynek családfője kedvet kapott hogy a Rakaca-víztározón horgásszanak. De ezt az okmányt mind a tagállami mind a külföldi állampolgárok kiválthatják a NEBIH szerverén létrehozott online rendszeren keresztül.

Az elhatározástól a vízpartig

Első fontos teendőnk, hogy az állami turista horgászjegyünket megszerezzük. Ehhez gépeljük be böngészőnkbe a www.tuhir.nebih.gov.hu URL címet. Az alábbi oldalon fogjuk magunkat találni:


Első lépés, hogy regisztráljunk


A rendszerben egy regisztrációt követően léphetünk be, s kezdhetjük meg az igénylést. A regisztrációkor az alapvető adatainkat, email címünket és a belépéshez egy saját titkos jelszót kell megadni.
 


Sikeres regisztráció követően még nem tudunk azonnal belépni, regisztrációnkat hitelesíteni kell, ami abból áll, hogy a megadott email címünkre megérkezett levélben lévő linkre kattintunk. Ez után már beléphetünk email címünk és jelszavunk megadásával.
 


Menüpontok, teendők a belépés után

Amint beléptünk menüpontokat fogunk látni. Mindnek megvan a funkciója, de nézzük most mi legyen az első.

 


Tájékoztató

Ahhoz, hogy ne akadjunk el olvassuk el a tájékoztatót, ahol az turista jegy igényléshez szükséges lépések is sorolva vannak. E mellett a Gyakran Ismételt Kérdésekre is választ kapunk, valamint a bakkártyás fizetés alapvető tudnivalói is megtalálhatóak itt.

Magyarországon ahhoz, hogy bárki horgászhasson egy vizsgát kell tennie. Nincs ez másként a turista állami horgászjegy megszerzésekor sem. Így következő lépés a rendszerünkben, hogy az elérhető tananyagot letöltsük s megtanuljuk. Ez elengedhetetlen a sikeres online vizsga letételéhez.A tananyagot pdf formátumban lehet letölteni

 

Amint tisztában vagyunk a méret és időkorlátozásokkal a magyar halfajokkal és a horgászat szabályzóival elkezdhetjük az online vizsgázást. Fontos információ, hogy a regisztrációt követően bármikor vizsgázhatunk a rendszerben. Egy nap 3 alkalommal lehet vizsgázni, sikertelen vizsgát követően az újbóli vizsgáért nem kell fizetni. 20 kérdésből áll a vizsga

A sikeres vizsgát megjegyzi a rendszer, nem kell újból vizsgázni. A vizsgát letéve bármikor elkezdhetjük a turista jegy igénylését. Sőt az igényléskor a jegy érvényességének kezdetét is megadhatjuk. Egy naptári évben egy alkalommal lehet, maximum 90 napra turista állami horgászjegyet igényleni. 

Turista állami jegy igénylése

Regisztráltunk, megismertük a rendszert, sikeresen le is vizsgáztunk. Ideje igényleni egy jegyet!


Ez a két menüpont lesz most a fontos

A turista állami horgászjegy megvételének feltételeit teljesítettük. A Horgászjegy igénylés menüpontra kattintva elkezdhetjük az igénylést. A NÉBIH rendszere, a jegy 2000 forintos díjának megfizetéséhez az OTP biztonságos online bankkártyás fizetési felületére fog irányítani mindenkit. Aki nem rendelkezik bakkártyával annak sem lesz probléma, ugyanis nem muszáj a kártyának az igénylő nevére szólni, így a család bármely kártyával rendelkező tagja rendezheti a fizetést. Az alábbi képre kattintva elolvashatja az online kártyás fizetés legfontosabb részleteit, így tudni fogjuk a fizetéskor milyen adatra gondol a rendszer, amikor például a lejárati dátumot kell megadni.Ha nem jártas az online fizetésben olvassa el ezt az oldalt

A jegy megváltásának díja 2000 HUF. Fizetés után a rendszer a megadott email címünkre elküldi a turista állami horgászjegy és a fogási napló letöltésének linkjét, melyre kattintva letölthetjük számítógépünkre. Ezt követően már csak ki kell nyomtatni. Ha esetleg elveszne az email, vagy a már kinyomtatott jegy, nem kell megijedni, belépve a rendszerbe bármikor újra letölthetőek ezek az okmányok a "Dokumentumok letöltése" menüpont alatt. 

Fogási napló, egyéb tudnivalók

A fogási naplót ugyanúgy vezetnünk kell, majd horgászatunk végeztével azt a rendszerbe fel kell töltenünk! "Ha a turista állami horgászjeggyel rendelkező személy a jegy érvényességi ideje alatt eleget tesz az állami horgászjegy kiváltása Hhvtv. 40. § (2) bekezdés szerinti követelményeinek, turista állami horgászjegyét, annak érvénytelenítése mellett, díjmentesen állami horgászjegyre cserélheti a kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságánál." A kitöltött fogási naplót nem kell azonnal a horgászat után feltölteni, ráér később is. Be kell azt szkennelni, s pdf formátumban feltölteni.

Induljunk horgászni Magyarországra

Zsebünkben frissen nyomtatott jegyünk. Ám ez még kevés ahhoz hogy a kiszemelt vízterületen horgásszunk! A turista állami jegy mellé váltanunk kell a vízterületre érvényes területi jegyet is. Kezelője válogatja ennek érvényességét, azonban elmondható hogy általában 24 órás napijegyeket lehet váltani, melyek ára is változó. Hogyan tudom beszerezni ezt? "Internet böngésző keresőjébe begépelve annak a vízterületnek a nevét, amin horgászni kíván, megtalálható az adott vízterület halgazdálkodásra jogosultjának elérhetősége. A területi jegyet a halgazdálkodásra jogosult maga és megbízottjai forgalmazzák (horgászegyesület, horgászbolt, stb.) Amennyiben nem eredményes a keresés, telefonon érdeklődhet a vízterület fekvése szerint illetékes Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságánál arról, hogy az adott vízterületre hol lehet megvásárolni a területi jegyet."

Nemsokára a vízparton

Megérkeztünk kiszemelt tavunk partjára, kipakolás előtt az egyesületi irodában bemutattuk turista jegyünket, melyhez vásároltunk területi jegyet is. Már látjuk a partot. Ez a rendszer nagyban megkönnyíti a dolgunk. Nem kell egyesületbe lépni, nem kíván személyes jelenlétet egy vizsgán. Fontos, hogy egy regisztrációval a rendszeren csak egy fő igényelhet turista jegyet.

Hány bottal horgászhatunk?

"A turista állami horgászjeggyel legfeljebb egy, maximum három, darabonként legfeljebb háromágú horoggal felszerelt horgászkészséget használhat és egy darab 1 négyzetméternél nem nagyobb csalihalfogó emelőhálót használhat az engedélyes."

Helyi sajátosságok!

Aki a Rakaca-víztározón szeretne horgászni, annak sincs más dolga. A napijegy ára 2750 HUF, melyet a tározót megelőző Szalonna községen válthat a Petőfi út 104. szám alatt található egyesületi irodában, vagy a tározóhoz legközelebb Kazincbarcika város horgászboltjaiban, melyek elérhetőségei a horgászrend menüpontunkban olvashatóak. 

15. életévét be nem töltötteknek nem érdemes a turista állami horgászjegyet igényelnie. Nekik Magyarországon bármelyik  egyesületi vagy szövetségi irodában váltható gyermek állami horgászjegy.

Amennyiben a külföldi polgár rendelkezik hazájában kiváltott és érvényes horgász igazolvánnyal, akkor itthon a horgász szövetségi vagy egyesületi irodákban lehetősége van nekik létrehozott állami jegyet váltani, mely angol és német nyelven elérhető. Ennek ára ugyancsak 2000 HUF. 

Bármely felmerülő kérdésre szívesen adunk választ!