Hírek

KEDVEZMÉNYES VIZSGADÍJ 10-14 ÉVES KORIG

Nemrégiben a Magyar Közlöny 183. számában megjelent halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) rendelet módosításáról szóló 41/2014. (XII. 23.) számú rendelet, amelyet a fölművelésügyi miniszter adott ki. 
2015.01.06 | 21:23 Általános Szerkesztő: rakacateam

AZ ÉV HALA 2015

Idén is megszavazásra került az Év Hala. A közönség szavazás a Magyar Haltani Társaság weboldalán került lebonyolításra. Itt három jelölt közül lehetett választani, s szavazni (haltanitarsasag.hu/). A jelöltek képe mellett a jelölt fajok alapvető tulajdonságairól is olvashattak a látogatók. Tudták, hogy a kecsege kedvence a tiszavirág lárvája, amit az ormánya segítségével az iszapból is kitúr? Ehhez hasonló, s sok más fajról is olvashatunk az oldalon! Hogy a 2014-es év utolsó napjának végén, a szavazás lezártakor mi lett az év hala, a folytatásból megtudható! 

2015.01.01 | 21:12 Általános Szerkesztő: vaskogergely

A Rakaca-víztározó harcsái 1.rész

 A horgászszezon lassan véget ér, már ami a pontyhorgászatot illeti. Van még mire horgászni a víztározón,süllőre, csukára, de a lassan beköszönő mínuszok, a haltelepítés utána tilalmi időszakok már ilyenkor a szezon végét jelenti a horgásznak.Egy hónap múlva már jégbe is takarózhat a táj, s ahogy minden évben nekünk is a legszebb s legkeserűbb emlékek sora kerül elő, megörökített pillanatok képekben, videókban. A nyár egyik izgalmas pillanata jön most, amikor sokadszor kétséges volt kinyeri a hal-horgász párharcot. Ebben kis összeállításban egy harcsával való küzdelem pillanatait mutatjuk be. 

2014.10.29 | 12:01 Általános Szerkesztő: vaskogergely

Őszi telepítés információi!

2014-ben is mind eddig minden évben lehalászásra kerülnek az ívató tavak. Az év folyamán megnőtt már fogásra érett pontyok kerülnek a vízbe. A lehalászás és a telepítés párhuzamos folyik. Telepítés után teljes majd részleges horgászati tilalmak dátumait közöljük most! 

2014.10.20 | 15:08 Általános Szerkesztő: vaskogergely
MEGJELENT! Horgászvizsgára felkészítő tankönyv!

MEGJELENT! Horgászvizsgára felkészítő tankönyv!

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) folyamatosan frissíti weboldalának azon tartalmi részeit, melyek az új halászati törvény miatt módosítást kívánnak. A horgászvizsga sikeres teljesítése az első feladat ahhoz, hogy valaki horgászhasson. Ehhez készült most nagyon részletes, átfogó anyag a kezdő horgászok számára. Betekintést nyújt a hadigazdálkodás-és halvédelem legfontosabb szabályzóiba, megismertet a hazai halfajokkal, a halászati őrzés tevékenységével és sok minden mással.
2014.03.02 | 13:38 Általános Szerkesztő: vaskogergely

Katalogizáljunk! 2014

Pár nap múlva bekerül az első X a naptárba. Túl vagyunk egy emberbarát januáron. Ilyenkor aktivizálódnak igazán a gyártók. Új termékek, mindig picit jobb, szebb, kicsit olcsóbb és kicsit drágább is. Vannak termékek amelyek, ideig nagyon keresettek majd a végén kullog az eladási ranglistákon. Példának okául nem vásárolunk minden évben új rodpodot. Mindezek ellenére egy horgásznak sohasem teljes az eszköztára, vannak fogyóeszközök, régi leharcolt dolgaink, melyek cserére szorulnak. Én szeretek képben lenni a piaccal. És Ön? Összegyűjtöttem az eddig megjelent 2014-es katalógusok online kiadásait. Kívánom, hogy bizonyuljon hasznosnak elgondolásom, és mindenki megtalálja azt amit idényre tervezett beszerezni. Ha pedig megtaláltuk az igazi horgászbotot mondjuk egy jó nádi pecához, a legjobb alkalmak egyike a horgász show, amikor kézbe is vehetjük a kiszemelt termékeket! Jó nézelődést! 
2014.01.22 | 17:48 Általános Szerkesztő: vaskogergely

Koós Ferenc-A harcsázás rejtelmei 5-Vadászat

Az eredményes harcsahorgászat a harcsák szokásainak ismeretén alapszik. A vadászatra ez fokozottan igaz, miután mi olyan halakat szeretnénk megfogni, melyek nem táplálkoznak, nincsenek mozgásban, így nem keresik a prédát. A vadászat során meg kell keresnünk a nappali fekvőhelyeket, és a csalihalat a harcsa számára kikerülhetetlenül felkínálva annak „lakhelyén" kell kikényszerítenünk a kapást.

2013.03.17 | 13:34 Általános Szerkesztő: vaskogergely

Magyarország sikerrel állt ki az uniós halászati reform mellett

"A Greenpeace Magyarország szerdai közleményében azt írta: Magyarország kemény és következetes kiállásán is múlt, hogy hajnalra meglett a pozitív változások továbbviteléhez szükséges szavazat az Európai Unió halászati ügyekben illetékes minisztereinek szerda kora hajnalig tartó vitájában, az EU halászati rendszerének módosításáról. A közlés szerint a fő kérdés az volt: meddig támogatja még az unió az óceánokat "kifosztó" ipari flottákat."

2013.03.01 | 20:08 Általános Szerkesztő: vaskogergely

A Rakaca víztározó turisztikai fejlesztése

A Rakaca-víztározó Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi, aprófalvas térségében, a magyar-szlovák határ közelében fekszik, Miskolctól 45 km-re, Szalonna, Martonyi és Meszes települések közigazgatási határain belül található.A tó 3 km hosszú és átlagosan 3 méter mély, közel 200 hektár felszínű, 5 millió köbméteres és a Rakaca-patak vizének duzzasztásával hozták létre 1958-63 között.
2012.01.06 | 16:36 Általános Szerkesztő: vaskogergely

ORSZÁGOS HALVÉDŐ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Magyarország élővizei pusztulnak, a halállomány drámaian gyérült az utóbbi évtizedekben. A halgazdálkodás mai rendszere nem működik, az orvhalászat problémáját sem az állam, sem a vízkezelők nem képesek kezelni. A hallopások miatt az állam évente sokmilliárdos kárt szenved. 
2011.12.15 | 11:02 Általános Szerkesztő: vaskoerik
« 1 2 3 4 5